Camelia Toader a fost desemnata de Guvern pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), prin decizie aprobata in sedinta de miercuri.

Camelia Toader, Laura Ivanovici si Claudia Costea au fost nominalizate, in urma interviurilor sustinute la Ministerul Justitiei, pentru functia de judecator la CJUE, decizia legata de cine va reprezenta Romania la Curtea de Justitie a Uniunii Europene apartinand Guvernului.

Camelia Toader a fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si din 2006 este judecator detasat la CJUE.

Procedura de numire a judecatorilor la CJUE este prevazuta de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si de dispozitiile corespunzatoare din Statutul CJUE. Potrivit articolului 253 din Tratat, judecatorii si avocatii generali ai CJUE sunt numiti de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioada de sase ani, dupa consultarea comitetului prevazut de articolul 255 din TFUE, scrie MEDIAFAX.

In 14 ianuarie, Guvernul si-a insusit Memorandumul initiat de Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe cu tema "Aprobarea procedurii pentru desemnarea candidatului Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene".

Astfel, pentru a fi desemnat candidat al Romaniei pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene trebuie asigurate toate garantiile de independenta si intrunite conditiile cerute pentru exercitarea in Romania a celor mai inalte functii jurisdictionale. Pentru aceasta functie poate candida si un jurist ale carui competente sunt recunoscute si care se bucura de o buna reputatie profesionala, morala si civica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.