Decizia privind suspendarea lui Traian Basescu in 2012 si referendumul a fost politica, nu ilegala, pentru care politicienii trebuie sa primeasca doar raspunsul cetatenilor, diferenta intre politic si ilegal fiind cea dintre democratie si dictatura, a afirmat liderul PSD, Victor Ponta, dupa audiere.

"Am spus adevarul despre faptul ca deciziile politice privind suspendarea presedintelui Basescu, referendumul, sunt decizii politice si, daca am facut bine, oamenii voteaza, iar daca am facut rau, voteaza pe altii, dar nu a existat niciodata, in niciun fel si in nicio forma, niciun fel de incalcare a legii, ori, intr-o tara democratica in care cred ca traim si trebuie sa traim, nu esti sanctionat penal pentru faptul ca iei decizii politice. Esti sanctionat sau esti apreciat de catre alegatori si cred ca toti cei care au votat la referendum au avut acest drept, sa voteze, si nu trebuie sa fie pedepsiti pentru asta", a spus Ponta, dupa audierea la ICCJ, scrie MEDIAFAX.

Intrebat de jurnalisti daca prin afirmatia sa din fata instantei ca referendumul nu a adus PSD avantaje nepatrimoniale trebuie inteles ca PSD l-a promovat dezinteresat, iar faptul ca liderul de atunci al PNL Crin Antonescu era candidat pentru alegerile prezidentiale nu era parte a unei intelegeri intre cele doua partide in cadrul USL, Ponta a raspuns ca partidele au intentia de a castiga alegeri sau aplica decizii politice, iar decizia de suspendare a lui Traian Basescu din functia de presedinte, pe care el si astazi o considera corecta, este una politica.

Premierul Ponta, audiat la ICCJ in dosarul Referendumului

"Nu este interzis de Codul penal sa iei decizii politice si sa participi la alegeri, doar pe vremea comunistilor sau a nazistilor era asa", a spus Ponta, insistand asupra faptului ca intre decizii politice si raspunderi penale este diferenta intre democratie si dictatura.

El a punctat si faptul ca toate deciziile politice privind suspendarea lui Basescu au fost luate de conducerea USL, iar Dragnea a avut "ghinionul" sa fie singurul care nu era membru al Parlamentului.

"De aia pe el l-au gasit, ca pentru decizii politice suntem toti responsabili. De exemplu, pentru Dobre (Victor Paul Dobre-n.r.) s-a cerut urmarirea penala si Parlamentul, in mod corect dupa parerea mea, a respins acel lucru. Dragnea nu era membru al Parlamentului, dar nu a facut nimic singur si nimic ilegal, toti am facut decizia politica de suspendare si sunt convins ca se va face dreptate", a incheiat Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.