Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, luni ca in spatiul public din Germania au fost publicate in trecut informatii referitoare la romani bazate pe prejudecati, dar ca un studiu recent a aratat ca acestia sunt printre cei mai bine integrati straini pe piata muncii.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, luni, dupa intrevederea cu omologul roman, Bogdan Aurescu, ca au discutat, printre altele, de cei aproximativ 350.000 de romani care muncesc in Germania.

Seful diplomatiei germane a recunoscut ca au existat in trecut discutii in Germania privind situatia acestora, dar a apreciat ca evaluarile nu intodeauna pozitive s-au bazat pe prejudecati.

"Am avut mereu suspiciunea ca multe informatii date in spatiul public se bazeaza pe prejudecati. Mi s-a confirmat faptul ca au existat astfel de prejudecati dupa ce a fost publicat recent un studiu cu date foarte surprinzatoare (...) care demonstreaza ca romanii din Germania sunt printre cei mai bine integrati straini pe piata muncii. (Studiul) imi confirma un lucru pe care-l stiam de dinainte de aparitia acestui studiu si anume ca Germania profita, la randul sau, de numarul mare de persoane din Romania care muncesc si studiaza in Germania", a declarat Steinmeier, aflat pentru a treia oara in vizita in Romania, scrie MEDIAFAX.

Totodata, el a evocat rolul minoritatii germane din Romania, cu o istorie de peste 900 de ani, subliniind ca aici "identitatea si nationalitatea se combina intr-un mod fericit si pasnic" asa cum ar fi de dorit si in alte regiuni din Europa.

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, la randul sau, ca i-a transmis omologului german "aprecierea valorii adaugate a comunitatii romane din Germania care este puternic ancorata in realitatile socio-culturale si in viata economica a Germaniei".

Seful diplomatiei romane a spus ca a discutat cu Frank-Walter Steinmeier despre "importanta deosebita si rolul pe care il joaca minoritatea germana in Romania ca liant intre cele doua culturi, ca pod intre cele doua tari". Totodata, Aurescu a punctat faptul ca "etnicii germani proveniti din Romania au un rol pozitiv in receptarea tarii noastre in Germania" si reprezinta "un element de potentare a relatiei bilaterale".

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Bogdan Aurescu a salutat, in acest context, cei 25 de ani de existenta ai Forumului Democrat al Germania din Romania, care "a contribuit la buna convietuire intre romani si germani".

De altfel, cei doi ministri vor participa, luni dupa-amiaza, la Sibiu la manifestarea festiva "25 de ani ai Forumului Democrat al Germanilor din Romania".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.