Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, duminca, intrebat despre acuzatiile pe care Elena Udrea le-a adus generalui Coldea ca Udrea i-a "spus", dar ca presedintele nu are niciun mijloc de verificare, doar Parlamentul poate face acest lucru.

Intrebat daca stia despre acuzatiile pe care Elena Udrea le aduce generalului Coldea, Basescu a raspuns: "Mi-a spus, in mod categoric mi-a spus, dar presedintele nu are niciun mijloc de verificare, singura institutie care legal controleaza serviciile de informatii este Parlamentul Romaniei, presedintele este doar beneficiar de informatie strategica".

El a spus ca Elena Udrea l-a informat si despre neregulile de la ANRP, aratand ca presedintele este informat, pe langa serviciile de informatii si din sesizarile cetatenilor, presa si de la oameni politici. "Deci, cealalta afirmatie a doamnei Udrea, ca m-a informat despre nereguilile de la ANRP. Este corect, dar as vrea sa intelegeti: cine crede ca presedintele primeste informatii sau isi ia informatii numai de la serviciile de informatii greseste cumplit. Presedintele este conectat si la alte surse de informatii, de exemplu sinteza de presa din fiecare dimineata in care i se subliniaza elementele care sunt declarate in interiorul institutiei ca fiind prioritati, coruptia, frauda economica. Asta este o sursa in completarea informatiilor de la serviciile de informatii", a explicat Basescu, potrivit MEDIAFAX.

O alta sursa importanta de informatii pentru presedinte este "departamentul de relatii cu publicul", a continuat Basescu.

"Acolo se primesc cateva mii de sesizari pe luna. Acolo se face o sinteza a lor, pentru ca presedintele nu are cum sa citeasca atat volum de informatii. Si constat ca sunt reclamatii cu privire la procesul de restituire, cetatenii spun. Legatura cu oamenii politici, nu este Elena Udrea singurul om politic cu care eu am avut legaturi si de la care am preluat semnale si as putea spune ca oameni politici foarte importanti cu care am avut dialog. Deci, informarea presedintelui este larga. Problema este daca ramane captiv strict informatiilor venite de la servicii sau utilizeaza solutiile pe care le-am utilizat eu: relatiile cu publicul, presa, discutii cu oamenii politici, pentru a percepe semnale si a le distribui catre institutiile cu care este in relatii. Va pot spune ca de pe urma sesizarilor de la relatiile cu publicul, presedintia a trimis cateva mii. Printre cei care au semnalizat probleme grave la ANRP a fost si Elena Udrea, Confirm ca a facut acest lucru", a mai declarat Basescu.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

El a adaugat ca Udrea nu putea sa mearga la Parchet cu aceste informatii si ca el a fost cel care si-a asumat sa transmita aceste informatii institutiilor. Intrebat daca Udrea nu putea sa mearga la Parchet cu aceste informatii, Basescu a raspuns: "Nu, pentru ca ea avea doar informatii de la cei care veneau sa reclame la ea, oameni interesati sau din discutii cu parlamentarii. Cel care si-a asumat sa transmita structurilor care sa culeaga informatii si probe, am fost eu ca nu pot sa spun omului care reclamna la mine:«Du-te la Parchet». Rezultatul acestei reclamatii, inclusiv a doamnei Udrea a fost ca la circa 6 luni s-a produs prima punere sub acuzare a unui vicepresedinte al ANRP. Deci, asa functioneaza lucrurile".

Intrebat daca are dubii in legatura cu Udrea si cu modul in care este judecata, Basescu a spus: "Atata timp cat procurorii ridica semne de intrebare, doamnea Udrea are obligatia sa se duca in fata procurorilor sa-si aduca argumentele, dupa care sa ajunga si in fata judecatorilor. Este o chestiune de optiune. Va pot spune din ce am vazut, dansa pare a avea convingerea ca se produce un abuz impotriva sa".

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

El a tinut sa se refere si la situatia frateluiu sau, respingand afirmatii ca banii lui Bercea Mondialu ar fi ajuns la el. "In ceea ce priveste alt tip de probleme. Mi se pare de cea mai joasa calitate propaganda pe care o fac unii oameni, care au avut si functii importante in stat legat de asa-zisa inregistrare a lui Bercea Mondial ca ar fi ajuns bani la mine. Eu va pot spune ca ce i s-a intamplat fratelui meu a fost o inscenare si era vorba ca la el au ajuns ca sa dea inapoi de la un domn doar 250 mii, nu era vorba de bani ajunsi de la Capatana la el", a mai spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.