Deputatul Eugen Tomac este unicul candidat, duminica, la Congresul PMP, pentru functia de presedinte al partidului, cu motiunea "Romania implicata-PMP partidul schimbarii", la acest eveniment, la care Elena Udrea nu participa, fiind invitat fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu.

Secretarul general al PMP Clement Negrut, cel care se ocupa de organizarea acestei reuniuni, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca reprezentantii PMP l-au invitat pe Traian Basescu la congres si il asteapta "cu mare drag", dar fostul sef al statului "nici nu a infirmat, nici nu a confirmat" participarea.

"Noi l-am invitat la congresul PMP pe domnul Traian Basescu. Nu stim, vom vedea, daca va veni, nu ne-a infirmat, nu ne-a confirmat, noi l-am invitat si il asteptam cu mare drag", a precizat secretarul general al PMP.

Negrut a spus ca Elena Udrea, fost presedinte al PMP, nu va fi prezenta la congres, pentru ca aceasta s-a suspendat din partid saptamana trecuta, functia de presedinte interimar fiind asigurata de Eugen Tomac. "Congresul PMP va avea loc, duminica, la Palatul Parlamentului incepand cu ora 11, vor fi 756 de delegati si o singura motiune «Romania implicata-PMP partidul schimbarii» a domnului Eugen Tomac", a spus Clement Negrut.

El a aratat ca votul dat pe aceasta motiune va aproba automat si lista cu cei 35 de sustinatori ai candidaturii lui Eugen Tomac, "care vor deveni direct membri in CEN", for de conducere al partidului. Potrivit acestei liste, prim-vicepresedinte al PMP va fi Siegfried Muresan, iar secretar general al PMP va fi Dorel Onaca.

Dupa votarea lui Eugen Tomac drept presedinte al PMP, vicepresedinti ai partidului vor fi: Clement Negrut, Adrian Radulescu, Gabriel Berca, Petru Movila, Adrian Gurzau, Nicolae Ivaschescu, Catalin Cristache, Catalin Tarhon, Claudiu Palas si Catalina Bozianu. Secretar general adjunct vor fi Gelu Visan si Rizea Tudorache, iar secretari executivi vor fi: Florin Staicu, Lucian Iliescu, Cristian Tugurel, Roxana Iliescu, Sebastian Moise, Catalin Bluf, Sorin Borza, Marian Vasile, Laurentiu Dulama si Daniela Bene.

"Partidul oamenilor in blugi", declin accentuat la doar un an de la lansare

La un an de la infiintare, PMP- "partidul oamenilor in blugi", cum ii spunea Elena Udrea sau "copilul prematur", dar inteligent, cum il definea Traian Basescu, se afla in declin accentuat.
Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

PMP s-a infiintat in urma cu un an, pe 29 ianuarie 2014, cand a fost inscris in Registrul partidelor, fiind un proiect politic al presedintelui Traian Basescu. "29 ianuarie 2014 ramane in istorie data de nastere a PMP", a declarat la acel moment presedintele interimar al acestei formatiuni politice, Eugen Tomac.

Pe 30 ianuarie 2014, Elena Udrea i-a transmis telefonic secretarului general al PDM Gheorghe Flutur ca demisioneaza din PDL. Udrea impreuna cu alti parlamenatri ai PDL, printre care Teodor Paleologu, au anuntat pe 3 februarie 2014 in plenul Camerei Deputatilor ca au demisionat din PDL, mergand la PMP.

In martie, Elena Udrea declara la Tulcea ca "PMP este partidul in blugi", "cu oameni care se imbraca lejer, care sunt relaxati , pentru ca stiu ce au de facut si de oferit".

Traian Basescu, presedinte al Romaniei la acea data, prezent la o dezbatere a Fundatiei Miscarea Populara le spunea reprezentantilor acesteia: "Nu puteti fi urmasii mei, daca nu castigati!". El a sustinut ca PMP trebuia sa obtina un scor "cu doua cifre" la europarlamentare si sa poata chiar da candidatul dreptei la prezidentiale. "Daca PMP intra in logica partidelor vechi nu inseamna un progres pentru tara", a mai spus Basescu atunci, aratand ca "logica crearii acestui partid a fost aceea de a continua procesele de reforma si consolidarea statului de drept".

Citeste si:
Danemarca, prima țară cu un partid condus de roboți
Danemarca, prima țară cu un...

De asemenea, la inceputul anului trecut, Traian Basescu spunea ca "PMP este un copil prematur, dar prematurii sunt extrem de inteligenti" si arata ca ideea sa a fost de a forma un partid care sa poata prelua puterea in 2016. Pe 11 martie 2014, Traian Basescu declara ca a fost la Fundatia Miscarea Populara si "nimeni nu-l poate opri sa voteze PMP".

O serie de membri ai PDL, printre acestia Cristian Preda, Teodor Baconschi, Valerian Vreme, Florin Popescu, Gabriel Berca, Daniel Geanta,dar si Ruxandra Dragomir si fosti consilieri prezidentiali ca Daniel Funeriu si Adrian Radulescu s-au inscris in acest partid. PMP a obtinut la alegerile europarlamentare doar doua mandate de europarlamentar pentru Cristian Preda si Siegfried Muresan.

Pe 7 iunie, la congresul PMP, Elena Udrea a fost aleasa presedinte al PMP, moment in care l-a anuntat pe Cristian Diaconescu drept candidatul PMP la prezidentiale. Contracandidatul Elenei Udrea la sefia PMP a fost Daniel Funeriu, care a obtinut doar 209 voturi, fata de 742 de voturi, cat a inregistrat Udrea.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

La citeva luni distanta, pe ultima suta de metri, Diaconescu a fost inlaturat din competitie, pe motiv ca nu stransese un numar suficient de semnaturi in tara si in cursa pentru prima functie in stat a intrat Elena Udrea.

In scurta sa istorie de un an, PMP s-a remarcat cu organizarea unui mars la Bucuresti, in iulie, pentru a marca doi ani de la incercarea PSD de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu si cu intalniri ale conducerii partidului la ceas de seara cu Traian Basescu, la berarie.
Unii dintre membri PMP au explicat in timp de ce au ales acest partid in defavoarea PDL. "Programul PMP pe 2014 este "Ori la bal, ori la spital". E mai bun decit "Moartea lenta" (a PDL-n.r.)", explica, anul trecut, Teodor Paleologu.

Dupa ce Elena Udrea a pierdut alegerile prezidentiale, reprezentantii PMP au sperat ca mentorul acestui partid, Traian Basescu, sa se inscrie in PMP, dupa terminarea mandatului prezidential.

Citeste si:
Tomac anunță organizarea Congresului PMP pe 19 februarie: Scopul e...
Tomac anunță organizarea...

Traian Basescu a fost asteptat in decembrie, inainte de Craciun, la sediul PMP cu covor rosu si cu un birou special amenajat pentru fostul sef al statului, insa Dorel Onaca, fost consilier prezidential, a precizat in acele momente ca Basescu nu avea "in program" o astfel de actiune.

Inceputul anului 2015 a adus la PMP o serie de surprize, candva greu de anticipat: un Traian Basescu care a ales sa stea "in sanul familie" si o Elena Udrea chemata la DNA, la un pas de a fi arestata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.