Vicepresedintele PNL, senatorul Alin Tise, a cerut Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor inceperea demersurilor de revocare a lui Victor Ciorbea din functia de Avocat al Poporului pe motiv ca acesta a devenit "dusman al Poporului” si "o sluga a lui Victor Ponta”.

Alin Tise a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca Victor Ciorbea nu a atacat, anul trecut, nicio Ordonanta de Urgenta a Guvernului contestata de partide si societatea civila, desi ulterior mai multe astfel de acte normative au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala.

"Am facut o analiza a activitatii de Avocat al Poporului a lui Victor Ciorbea si am ramas stupefiat. In 2014 au fost doar trei sesizari de neconstutionalitate pe legi mai vechi de 2008, dar nicio sesizare pe OUG. Avocatul Poporului a devenit institutia dusmanului poporului, iar Ciorbea este avocatul politic al PSD si o sluga a lui Victor Ponta. Victor Ciorbea a ales cu buna stiinta sa ignore toate solicitarile de la ONG-uri, partidele de opozitie, cetateni, pentru a le proteja drepturile in raport cu Guvernul care a facut abuzuri prin OUG. Motiv pentru care am cerut Birourilor Permanente inceperea procedurilor pentru revocarea din functie a Avocatului Poporului pentru incalcarea Legii de functionare, pentru ca in 2014 nu a atacat nicio OUG la CC desi, ulterior, acestea au fost declarate neconstitutionale de catre CC", a spus Tise, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, este vorba despre mai multe OUG adoptate de Guvern in cursul anului trecut, printre care OUG nr. 27, privind reteaua spitaliceasca a Ministrului Transporturilor, OUG nr. 45, privind alegerile prezidentiale, OUG nr. 49, privind modificarea Legii Educatiei, OUG nr. 55, privind migratia aleseilor, OUG nr. 86, privind desfiintarea Inspectiei Muncii, OUG nr. 94, privind renuntarea personala a lui Victor Ponta la doctorat.

El a precizat ca revocarea Avocatului Poporului se face, potrivit legii, de cele doua Camere ale Parlamentului, in sedinta comuna, la propunerea Birourilor Permanente, pe baza unui raport al Comisiilor Juridice.

"Am cerut de urgenta ca Birourile Permanente sa convoace comisiile juridice, si doresc o dezbatere in plenul reunit privind revocarea din functie a Avocatului Poporului. Este o institutie importanta care trebuie sa vegheze la respectarea legalitatii cand un guvern face abuzuri. S-a demonstrat, prin faptul ca nu a atacat nicio OUG, ca Avocatul Poporului nu isi exercita atributiile. Aceasta institutie nu functioneaza, Ciorbea a fost pus pentru a apara interesele PSD", a mai afirmat senatorul PNL.

Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

Fostul premier Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului in aprilie anul trecut, prin votului dat in sedinta de plen reunit a celor doua Camere ale Parlamentului. Ciorbea a fost propus pentru aceasta functie de grupurile parlamentare ale PSD din Parlament. Mandatul sau este de cinci ani de la data numirii, putand fi reinnoit o singura data.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.