Ambasadorul Letoniei in Romaniei, Ilgvars Kļava, a declarat, miercuri, ca, tinand cont de informatiile pe care le are, exista "o posibilitate realista" de a se lua o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen in timpul Presedintiei letone a UE (ianuarie-iunie 2015).

"Noi, Presedintia letona (a Consiliului UE - n.r.), suntem determinati sa colaboram cu toti partenerii nostri in vederea eliminarii obstacolelor ramase astfel incat Romania sa devina membru al zonei Schengen", a declarat, miercuri, ambasadorul Letoniei in Romaniei, Ilgvars Kļava, la conferinta de lansare a Presedintiei letone, organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, la care au participat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, si sefa Reprezentantei, Angela Filote.

Diplomatul leton a precizat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ar fi "benefica din punct de vedere economic pentru toti". "Trebuie sa lucram impreuna in ceea ce priveste chestiunile legate de securitate, dar nu trebuie sa fie folosita (intarirea securitatii europene) ca un pretext, ca o scuza pentru a nu continua extinderea zonei Schengen", a spus Ilgvars Kļava.

Ambasadorul leton a afirmat ca nu exista termene privind aderarea la Schengen, dar, "dupa informatiile pe care le avem, consideram ca fiind realista posibilitatea de a se ajunge la o decizie in timpul Presedintiei letone".

La randul sau, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca "obiectivul aderarii la Spatiul Schengen reprezinta pentru Romania un obiectiv foarte important". Romania are deja "o contributie semnificativa si o valoare adaugata practica pentru ca ne comportam deja ca un stat Schengen de facto in ceea ce priveste eforturile de consolidare a securitatii interne a UE", a precizat Aurescu.

El si-a exprimat convingerea ca "o Romanie aflata in interiorul Spatiului Schengen, de jure nu doar de facto, nu reprezinta decat o valoare adaugata, mai ales in actualul context de securitate interna".

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

"Vom lucra impreuna cu Presedintia letona dar, in acelasi timp, si cu partenerii nostri din acele state care nu sunt inca pe deplin convinsi ca Romania trebuie sa adere la Spatiul Schengen. Aceste demersuri se vor face atat in capitale, evident, dar si beneficiind de sprijinul Presedintiei letone, dar se vor face cu discretie, prin urmare n-o sa va putem spune intotdeauna de la bun inceput cand, unde, cum si in ce fel ne-am intalnit (...) pentru ca acesta face parte din farmecul si meniul activitatii diplomatice curente, nu vom lucra fixati de termene pentru ca nu credem ca termenele sunt lucruri care ne ajuta in mod special", a spus Bogdan Aurescu.

Seful diplomatiei a tinut sa reitereze faptul ca nu exista o legatura intre MCV si Schengen, dar a recunoscut ca "sunt unele state care se uita cu atentie la acest raport (MCV)". "Speram ca acest raport va fi unul mai bun chiar decat cel de anul trecut", a mai spus Aurescu.

Citeste si:
INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români preferă un candidat...
INSCOP: Mai mult de jumătate...

Intrebat ce inseamna pentru Romania, care nu e membra a Schengen, faptul ca, in urma evenimentelor de la Paris, s-a vorbit de necesitatea intaririi granitelor externe, ministrul de Externe a declarat ca "frontiera externa a Romaniei, care este si frontiera externa a UE, este aparata ca si cand ar fi o frontiera Schengen". "Exista foarte multe investitii care s-au facut de-a lungul timpului pentru pregatirea aderarii la Spatiul Schengen, exista foarte multi specialisti extrem de bine pregatiti care stiu sa gestioneze aceasta frontiera, echipamentele care sunt folosite sunt la cel mai inalt nivel, unele chiar depasesc in performanta echipamente utilizate de catre state care sunt deja in Spatiul Schengen", a explicat Aurescu.

El a adaugat ca din punctul de vedere al cooperarii pragmatice si practice pentru combaterea fenomenului terorist, "Romania nu are niciun fel de problema in a se alatura acestui efort". Bogdan Aurescu a reamintit, totodata, ca intarirea masurilor privind combaterea terorismului, nu trebuie sa afecteze libertatile fundamentale si mai ales libertatea de circulatie a cetatenilor UE.

Citeste si:
Gazprom a anunțat că suspendă livrarea de gaz către Letonia
Gazprom a anunțat că suspendă...

Intrebat daca necesitatea intaririi granitelor UE nu reprezinta un argument in plus pentru aderarea la Romaniei si Bulgaria la Schengen, Aurescu a spus: "Intarirea Spatiului Schengen cu aderarea Romaniei si Bulgariei la acest spatiu se poate face in asa fel incat sa putem profita si de jure nu doar de facto de contributia pe care Romania o aduce la securitatea interna a UE".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.