Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire telefonica cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, care a acceptat invitatia oficialului roman de a vizita tara noastra la inceputul acestui an

Potrivit unui comunicat MAE, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire telefonica cu Pavlo Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei, la initiativa partii romane. Cei doi ministri au avut un schimb de vederi asupra evolutiilor privind Ucraina, in contextul crizei din sud-estul tarii si al negocierilor in curs in formatul "Normandia", precum si asupra contactelor si agendei de cooperare bilaterala din acest an.

Bogdan Aurescu a exprimat interesul partii romane, "impartasit cu deschidere de omologul ucrainean", pentru perfectarea in acest an a unui calendar substantial de contacte politice bilaterale, reiterand invitatia ca omologul de la Kiev sa efectueze o vizita la Bucuresti la inceputul acestui an, invitatia fiind acceptata de catre ministrul Klimkin, precizeaza MAE, potrivit MEDIAFAX.

In cadrul convorbirii, ministrul roman a evidentiat sprijinul consecvent al Romaniei pentru independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, exprimand sustinerea Romaniei pentru regimul de sanctiuni al UE impus Rusiei. De asemenea, cei doi ministri au discutat despre perspectivele dialogului politic in formatul "Normandia" (format de negocieri constituit din reprezentantii Frantei, Germaniei, Federatiei Ruse si Ucrainei), reluat recent la Berlin, la nivelul directorilor politici, precum si cu privire la perspectivele continuarii acestuia la nivel de sefi de stat, la 15 ianuarie, la Astana, Kazahstan.

Totodata, ministrul Bogdan Aurescu a evocat disponibilitatea partii romane de a asista Ucraina in procesul de reforma conform standardelor europene, in aplicarea Acordului de Asociere UE-Ucraina, pe care Romania l-a ratificat la 3 iulie 2014, fiind primul stat membru UE care a indeplinit aceasta procedura.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Bogdan Aurescu a informat, de asemenea, asupra faptului ca Romania a incheiat procedurile de ratificare pentru intrarea in vigoare a Acordului privind Micul Trafic de Frontiera (AMTF), semnat la 2 octombrie 2014 de catre prim-ministrii celor doua state, si a exprimat speranta privind ratificarea rapida a AMTF si de catre noul legislativ de la Kiev, astfel incat aplicarea prevederilor acestuia sa inceapa intr-un termen cat mai scurt. Ministrul Pavlo Klimkin a precizat ca va urmari cu prioritate ca partea ucraineana sa indeplineasca procedurile ce ii revin pentru ratificarea AMTF.

MAE mai informeaza ca cei doi ministri au discutat aspecte privind minoritatea romana din Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.