Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a precizat, duminica ca la Biroul Electoral Central nu a fost inregistrata pana la aceasta ora niciun fel de solicitare din partea Ministerului Afacerilor Externe legata de prelungirea programului votarii dupa ora 21.00.

Intrebat despre afirmatiile ministrului de Externe, Teodor Melescanu, care a sustinut ca a solicitat BEC prelungirea votului, Muhulet a declarat, pentru MEDIAFAX, ca o astfel de cerere nu a fost inregistrata la Biroul Electoral Central. Marian Muhulet a mai spus ca MAE nu a facut o astfel de propunere nici anterior zilei de duminica.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, duminica, dupa vot, ca nu a votat in Paris pentru ca a considerat decent sa nu ia locul unui roman din diaspora si, raspunzand unei intrebari despre prelungirea votului, a spus ca a trimis la BEC propunerea, dar aceasta a fost respinsa.

Ministrul de Externe a voat la Liceul Tonita din Bucuresti si-a justificat decizia de a nu vota in strainatate prin faptul ca a considerat decent sa voteze in tara si sa nu ia locul unui roman din diaspora. "Am considerat ca este indecent ca eu, din Romania sa vin sa iau locul unui roman care isi putea exercita dreptul de vot, acolo. Si toti cei care se duc in strainatate sa voteze si nu inteleg ca puteau vota foarte bine in Romania, si in aceasta situatie sa ii lase pe romanii din strainatate sa poate sa isi fructifice votul", a explicat Melescanu.

Intrebat daca considera ca sunt romani care s-au dus special in strainatate pentru a vota, ministrul de externe a raspuns: "Am vazut declaratii si am vazut multa lume care s-a dus in excursie ca sa voteze". Solicitat sa dea mai multe informatii despre aceste persoane care s-au dus special sa voteze in strainatate, Melescanu a spus: "Pai sunt publice, doamna Udrea anuntat ca se duce la Paris sa voteze, doamna Macovei, ca se duce la Londra. Credeti ca ii stiu chiar pe toti cei care au plecat?". El a continuat: "Am spus ca este de bun simt, cand ai alegeri si poti sa votezi acasa si esti in Romania, sa votezi in Romania si eu am facut asta. Nu m-am referit la nicio persoana".

Intrebat daca este multumit de organizarea acestor alegeri in strainatate, Melescanu a spus: "In conditiile legii, sunt extraordinare, pentru ca s-a sporit de trei ori si jumatate numarul celor care si-au putut exprima votul si eu spera ca pana diseara sa poata vota cat mai multi daca nu toata lumea, cu o singura conditie, ca lucrurile sa functioneze in continuare foarte bine, cu respectarea regulilor pe care le-am stabilit si oamenii sa se ocupe de problema votului".

Citeste si:
Melescanu, suparat ca nu e invitat la consultarile de la Cotroceni
Melescanu, suparat ca nu e...

Melescanu a fost solicitat sa transmita un mesaj catre romanii care inca se afla la coada pentru a vota, in strainatate. "Mesajul meu este ca am promis si primul lucru pe care il voi face este modificarea prevederilor legale, care intr-adevar nu mai raspund situatiei actuale, unde sunt extrem de multi romani care vin, fie temporar, se poate circula in toata Uniunea Europeana, deci exista o imposibilitate practica de a estima numarul de romani", a spus Melescanu.

Despre posibilitatea prelungirii programului de votare, Melescanu a spus ca "a vorbit cu cine trebuie". "Respectiv am trimis propunerea la Biroul Electoral Central, care a respins aceasta propunere", a spus ministrul.

Intrebat daca isi va da demisia in cazul in care nu toti romanii vor putea sa voteze, Melescanu a spus: "De ce, ca am facut sa voteze mult mai multi decat in primul tur?".

Citeste si:
Atenționare de călătorie în Germania. Mari greve pe mai multe...
Atenționare de călătorie în...

Teodor Melescanu a vorbit si despre numarul romanilor aflati in afara granitelor tarii. "Daca cineva poate sa imi spuna care este numarul real de romani din strainatate, atunci ne asumam toate responsabilitatile, daca stie cineva. Eu nu stiu", a spus ministrul de Externe. Despre afirmatia ca i-a invitat pe romanii din Paris sa mearga la Nancy, sa voteze, Melescanu a spus ca stie cati kilometri sunt intre cele doua orase, dar ca s-a referit la toti cei care a considerat ca stau in imprejurimile Parisului si sunt mai aproape de Nancy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.