Politica8 Noiembrie 201413:57

Lectura de un minut

Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate este de competenta exclusiva a MAE, BEC neavand atributii legale referitoare la aceste activitati, se spune intr-un comunicat in care se precizeaza ca nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii.

BEC invoca Legea 370/2014 si precizeaza ca in interpretarea sa, cuprinsa intr-o decizie proprie, nu exista un "impediment legal" referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate", asa cum a invocat MAE "in contextul discutarii celor mai eficiente masuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

BEC reaminteste ca in exercitarea dreptului la vot, "alegatorii pot utiliza si formularul declaratiei pe proprie raspundere, descarcat de pe site-urile BEC si MAE, care poate fi completat in afara sectiei de votare, "cu indeplinirea conditiei privind datarea si semnarea acestei declaratii numai in fata membrilor biroului electoral al sectiei de votare din strainatate", scrie MEDIAFAX.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean a fost intrebat, vineri, despre suplimentarea sectiilor de votare in strainatate, sustinand ca BEC a adoptat o hotarare "care nu confirma existenta unei baze juridice, potrivit legii (...) si nu permite infiintarea de noi sectii".

Corlatean a sustinut ca, pentru infiintarea de noi sectii de votare, este necesara o intreaga procedura, care cuprinde solicitarea aprobarii autoritatilor din statul care acrediteaza, dar si chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

Citeste si:
10.000 de sibieni, înșelați cu locuri de muncă în străinătate
10.000 de sibieni, înșelați...

"Nu putem bulversa oamenii cu cateva zile inainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai buna organizare si o utlizare la maximu, a capacitatii logistice evident va creste numarului celor care doresc sa voteze", a justificat ministrul de Externe.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.