MAE recomanda cetatenilor romani care se vor afla in strainatate la data la care au loc alegerile prezidentiale sa se asigure ca detin acte de identitate valabile pentru a putea vota, reamintind ca titlul de calatorie, pe baza caruia se poate vota potrivit Legii 370/2004, nu se elibereaza gratuit.

Potrivit unui comunicat remis, luni, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care se vor afla in strainatate la data la care au loc alegerile pentru presedintele Romaniei (2 noiembrie, respectiv 16 noiembrie, in cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin) sa se asigure ca detin acte de identitate valabile, conditie necesara pentru exercitarea dreptului la vot.

MAE le mai recomanda cetatenilor romani care si-au pierdut actele de identitate sau carora le-au expirat actele de identitate sa solicite din timp preschimbarea acestora la misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei din strainatate, scrie MEDIAFAX.

"Tinand cont de durata necesara emiterii unor noi acte valabile, potrivit normelor in vigoare, cetatenii romani sunt sfatuiti sa evite sa solicite preschimbarea actelor de identitate in apropierea zilei in care se desfasoara scrutinul sau in ziua respectiva", se arata in comunicat.

De asemenea, nu este recomandata solicitarea de titluri de calatorie in ziua scrutinului decat daca acest lucru este imperativ necesar pentru motivul reintoarcerii in Romania.

MAE reaminteste ca titlurile de calatorie sunt documente cu caracter provizoriu destinate cetatenilor romani in vederea atestarii identitatii detinatorilor pe parcursul drumului de intoarcere din strainatate in Romania. In acelasi timp, titlul de calatorie figureaza, potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui, printre documentele de identitate in baza carora cetatenii romani pot vota la prezidentiale.

Totodata, Ministerul de Externe informeaza ca eliberarea titlurilor de calatorie pentru cetatenii romani cu drept de vot aflati in strainatate se taxeaza conform legii, nefiind acordata nicio gratuitate in acest sens.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.