Senatorul PSD Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse, pentru ca deputatul sa nu execute o eventuala condamnare, potrivit DNA.

DNA arata, intr-un comunicat de presa, ca senatorul Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta. Potrivit procurorilor, in 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, si-ar fi folosit influenta fata de Dan Sova, membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.

Procurorii sustin ca, in timpul intalnirii care a avut loc in acea zi, cei doi au discutat in detaliu despre acuzatiile aduse lui Hrebenciuc in dosarul privind retrocedarile ilegale de paduri, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat. Hrebenciuc i-ar fi cerut sa se asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau din PSD ar fi acceptat-o.

DNA a precizat ca propunera a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii".

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia sa il sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere si gratiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva. Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis colegului sau din PSD, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.

Citeste si:
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se va rejudeca de la zero, in urma...
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se...

Cei doi ar mai fi discutat ca, in acelasi context, colegul lui Hrebenciuc sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

"Avand in vedere ca Viorel Hrebenciuc este invinuit in doua dosare penale sub aspectul savarsirii unor infractiuni prevazute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 si comunicat nr. 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat in mod nemijlocit, impiedicand tragerea sa la raspundere penala. Intrucat abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat ca acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativa a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege initiat de Ministerul Justitiei", arata DNA.

Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...

Dan Sova ar fi promis ca, in schimbul ajutorului acordat pentru a deveni presedintele partidului, il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un asemenea proiect, in conditiile in care el nu poate deveni ministru al Justitiei din cauza dosarului penal in care are calitatea de suspect. "In schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului sau de partid ca va convinge mai multi membri au partidului, aflati in sfera sa de influenta, sa il sustina", au precizat procurorii.

DNA a mentionat ca in aceasta cauza se fac acte de urmarire penala si fata de alte persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.