Ponta sustine ca e convins ca de anul viitor statul va finanta in mod egal invatamantul privat si cel confesional, intrucat finantarea vine de la toti parintii si "ideea de credinta este extrem de importanta" in educatie.

La Universitatea Baptista "Emanuel" din Oradea, presedintele institutiei, pastorul Paul Negrut, i-a multumit premierului Victor Ponta pentru autonomia de care beneficiaza universitatile din Romania, de stat sau private, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Dincolo de autonomie, tratamentul egal este cel de-al doilea principiu care ajuta la dezvoltarea acestor forme de educatie si, cand spun tratament egal, ma refer inclusiv la ceea ce statul roman a promis si nu a realizat in totalitate, e vorba de acel principiu al finantarii. Vorbesc deja de la scolile primare, gimnaziale ca finantarea urmeaza elevul si am avut o discutie cu foarte multi reprezentanti ai mediului scolar privat sau confesional si sunt absolut convins ca, incepand cu anul 2015, intai cu segmentul scolilor primare, clasele I-IV, dupa aceea, in functie de posibilitatile bugetare, continuand cu gimnaziul, liceul si universitatea, vom aplica corect principiul finantarii care urmeaza elevul, pentru ca pana la urma finantarea de unde vine, din impozitele si taxele pe care toti parintii, indiferent daca au copilul la o scoala publica sau confesionala, le platesc", le-a spus premierul Victor Ponta profesorilor si studentilor Universitatii Baptiste "Emanuel".

El a laudat, de asemenea, scolile confesionale pentru rezultatele bune ale elevilor acestora la bacalaureat si la testarile nationale, afirmand ca elevii acestora si cei ai liceelor militare au avut cele mai bune rezultate.

"Poate ca un pic mai multa disciplina si un pic mai mult suflet pus explica aceste performante. Ideea de credinta este extrem de importanta in procesul de educatie. Ma refer la toti cei care cred in Dumnezeu. Cred ca Romania este tara tuturor celor care cred in ceva. Nimeni nu este mai presus sau mai prejos pentru ca este ortodox, greco-catolic, romano-catolic, baptist, penticostal. Atata timp cat credem in Dumnezeu, inseamna ca suntem oameni mai buni", a afirmat Ponta.

Dupa ce si-a incheiat discursul, el a fost rechemat la microfon de presedintele Universitatii, Paul Negrut, pentru a vorbi si in calitate de candidat la Presedintia Romaniei, despre revizuirea Constitutiei.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Premierul a precizat insa ca raspunde "in calitate de roman si de om care crede in Dumnezeu" si a spus ca isi doreste ca rolul cultelor sa fie definit in Constitutie. La iesirea din aula Universitatii, Ponta a dat mana cu cei prezenti si a acceptat sa isi faca un "selfie" cu un tanar simpatizant al PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.