Candidatul independent la Presedintie Gheorghe Funar a sesizat Curtea Constitutionala, cerand institutiei sa decida daca premierul Victor Ponta a incalcat Constitutia si sa verifice legalitatea candidaturii acestuia dupa ce presedintele Traian Basescu l-a acuzat ca a fost ofiter acoperit SIE.

Gheorghe Funar a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca in urma sesizarii CC, pe care a depus-o joi, candidatura lui Victor Ponta la prezidentiale risca sa fie blocata.

"In campania electorala pentru alegerile prezidentiale au aparut informatii furnizate de presedintele Basescu referitoare la candidatul Victor Ponta, care a fost ofiter acoperit al SIE, in perioada 1997-2001, cand detinea functia de procuror. Eu am trecut de la vorbe la fapte pentru elucidarea acestui caz si am sesizat Curtea Constitutionala care trebuie sa decida, pe baza de probe, daca Victor Ponta a incalcat Constitutia. Am cerut CC sa verifice legalitatea candidaturii lui Ponta care, in opinia mea, incalca dispozitiile constitutionale ale articolului 40, alin. 3. Este o bomba cu efect intarziat, iar Ponta risca sa fie blocat de CC", a spus Funar.

Potrivit acestuia, Curtea Constitutionala este obligata sa vegheze la respectarea prevederilor legale pentru alegerea presedintelui Romaniei.

"Am propus sa fie acceptat si citat ca martor presedintele Traian Basescu, care detine si probe testimoniale. In functie de decizia CC, premierul Victor Ponta va sti daca mai candideaza sau se retrage din competitie si ramane, degeaba, numai pe buletinul de vot si pe milioanele de afise, bannere, cearceafuri electorale, cu care a impanzit toata tara", a mentionat Gheorghe Funar.

Candidatul independent la Presedintia Romaniei a afirmat ca demersul sau este perfect legal si ca sesizarea sa a fost inregistrata, joi, la CC cu numarul 4661. Potrivit reprezentantiilor Curtii Constitutionale, sesizarea depusa de Gheorghe Funar va fi analizata vineri.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in timp ce era procuror, fapt ce reprezinta "o ilegalitate constitutionala" si "o incompatibilitate", potrivit Constitutiei vechi. Intrebat daca faptul ca Victor Ponta a fost si ofiter acoperit si procuror nu este o ilegalitate, presedintele Traian Basescu a spus ca este "o ilegalitate constitutionala".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Marti dimineata, la Iasi, unde a participat la slujba de Sfanta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reactie la declaratiile lui Traian Basescu, spunand ca sunt "numai minciuni" si ca presedintele este "extrem de tulburat si framantat" si ca "Romania nu mai trebuie sa depinda de tulburarile unei persoane".

Premierul a mai spus ca din 1995, cand a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare data si si-a servit tara si va face acest lucru in continuare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.