Premierul Victor Ponta a transmis reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene si ai tuturor statelor membre UE o scrisoare in care le solicita sa analizeze declaratiile de joi ale presedintelui Traian Basescu la adresa independentei justitiei, aratand ca atacul acestuia a fost grav.

Premierul le cere acestora sa transmita un mesaj de sustinere a independentei CSM si justitiei in general, scrie MEDIAFAX.

"In atentia reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene, precum si ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene:

Va adresez aceasta scrisoare din dorinta de a sublinia cat de grav a fost atacul de ieri al Presedintelui Traian Basescu la adresa independentei Justitiei, dar si cu apelul de a interveni public in sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaratiile oficiale facute ieri de seful statului.

In mod absolut surprinzator, ieri, Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa in care a formulat amenintari la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare si a criticat in termeni foarte duri activitatea magistratilor meniti, prin lege, sa vegheze la buna functionare a Justitiei.

Este un fapt de o gravitate deosebita, care pericliteaza bunul mers al justitiei din ultima vreme si care pune sub semnul intrebarii independenta acesteia. Consiliul Superior al Magistraturii solicitase, anterior, sa fie verificate informatiile difuzate public de catre Presedinte cu privire la un caz important (cazul Microsoft).

Printre afirmatiile de ieri ale Presedintelui, va supun atentiei urmatoarele:

"Se pare ca sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si au ajuns sa faca si mai prost decat politicienii. Am inteles ca un domn magistrat a considerat ca am afectat justitia pentru ca as fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte! Daca este vreun magistrat in CSM care vrea sa faca politica sa intre cinstit in politica si sa se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitudini mincinoase nu fac decat sa discrediteze institutia. Nu puteam sa trec peste acest incident pe care il consider de nedorit si este o rugaminte: daca sunt judecatori membri in CSM, procurori sau judecatori care vor sa faca politica, sa intre in politica."

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Va solicit, tinand cont de toate aceste lucruri, sa analizati aceste declaratii si sa transmiteti un mesaj public de sustinere a independentei CSM si a Justitiei in general. Consiliul Superior al Magistraturii este institutia menita de Constitutie sa asigure buna functionare a Justitiei, iar astfel de atacuri iara precedent pericliteaza cu siguranta independenta si eficienta sa", afirma Ponta in scrisoare.

Presedintele Traian Basescu l-a acuzat, joi, pe judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca "minte", seful statului precizand ca isi mentine integral declaratia pe care a facut-o atunci cand a dat avizul de incepere a urmarii penale fata de cinci fosti ministri.

"Se pare ca sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si au ajuns sa o faca mai prost decat o facem noi, politicienii. Un domnn magistrat a considerat ca in conferinta mea de presa am afectat justitia ca am dat acte din dosar. Imi pare rau, domnul magistrat minte. Imi mentin integral declaratia pe care am facut-o cand am anuntat cererea de urmarire penala pentru cinci fosti ministri", a declarat Basescu.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Premierul Ponta a declarat atunci ca declaratia de joi a presedintelui Traian Basescu legata de un judecator reprezinta "cel mai grav" act la adresa justitiei din partea unui oficial roman in ultimii 25 de ani. "Daca vorbim de impiedicarea independentei justitiei, cred ca este cel mai grav act pe care l-am vazut vreodata din partea unui oficial roman in ultimii 25 de ani", a spus Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.