Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca romanii ar trebui sa accepte ca traiesc intr-un stat multinational si ca maghiarii sunt, in Romania, acasa si doresc sa isi pastreze cultura si demnitatea proprie.

Kelemen Hunor a declarat, joi seara, la Cluj-Napoca, la o dezbatere publica intitulata "Voci maghiare clujene", desfasurata la Teatrul Maghiar de Stat, si in care se discuta si proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc, ca maghiarii se considera cetateni ai Romaniei care doresc sa isi pastreze cultura si demnitatea.

"Intrebarea este daca putem face majoritatea romaneasca sa accepte ca aici suntem acasa si trebuie sa spunem ca traim intr-o Romanie multinationala, unde 6-7 la suta din populatie e de etnie maghiara. Noi, maghiarii, ne consideram cetateni ai acestei tari, dorim sa ne pastram cultura si demnitatea noastra, traim intr-un stat multinational. Societatile de succes sunt cele care au putut asigura drepturi pentru cetateni, aici nivelul de incredere e inalt, iar unde nu e incredere, sunt conflicte. Increderea e importanta, iar romanii ar trebui sa accepte ca traim intr-un stat multinational", a spus Kelemen, potrivit MEDIAFAX.

El a subliniat ca a vazut putini politicieni romani care sa sustina proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc, pentru ca risca sa isi piarda electoratul, dar a intalnit si romani dispusi sa discute pe aceasta tema si cu acestia ar trebui sa se inceapa un dialog.

"Miza alegerilor prezidentiale este sa aratam ce fel de autonomie dorim, care este locul maghiarilor si faptul ca situatia maghiarilor nu pericliteaza Romania, confortul romanilor, interesele lor. Noi dorim garantii institutionale care contribuie la pastrarea identitatii, a limbii, a culturii, pentru ca maghiarii din Ardeal sa se simta in siguranta, ca sunt cetateni loiali ai tarii, ca doresc sa ramana in patria lor. Vom continua dezbaterile si dincolo de campania electorala, pentru ca trebuie rezolvate problemele dintre majoritate si minoritati", a spus liderul Uniunii, care a adaugat ca la alegerile prezidentiale se asteapta sa fie votat si de romani.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

La dezbatere, in care se discuta subiecte de actualitate politica, despre relatia dintre majoritate si minoritate, dar si proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc, mai participa viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Horváth Anna, jurnalistul Tibori Szabó Zoltán, presedinte al Asociatiei Culturale Minerva, presedintele UDMR Cluj, Mate Andras, senatorul UDMR Cluj Laszlo Attila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.