Politica3 Octombrie 201412:18

Lectura de 2 minute

Parlamentul European a luat sase "ostatici" pana in prezent din randul comisarilor desemnati, intre care candidata Romaniei Corina Cretu, pregatind terenul pentru negocieri dificile cu Executivul UE si o posibila remaniere a echipei propuse de Jean-Claude Juncker, relateaza site-ul EurActiv.com.

Cu 21 de audieri deja incheiate si alte sase care urmeaza, Parlamentul European si-a exprimat rezervele in privinta a cel putin sase candidati.

Europarlamentarii cehi au fost primii care au recunoscut ca Vera Jourova, comisar desemnat de Cehia pentru Justitie, Protectia Consumatorului si Egalitatea de Gen, ar putea fi luata "ostatica" de Parlament in urma prestatiei sale neconvingatoare la audieri. Ei au declarat, de asemenea, ca un alt candidat, spaniolul Miguel Arias Cañete, reprezinta o problema si mai mare, iar Jourova s-ar putea pregati pentru a obtine portofoliul energiei, care ii fusese repartizat lui Cañete. Acesta din urma a generat dezbateri intense in privinta legaturilor sale cu industria petroliera si cu schimbarile de ultim moment din declaratia sa de interese, scrie MEDIAFAX.

Ungarul Tibor Navracsics, desemnat pentru Educatie, Cultura, Tineret si Cetatenie, pare de asemenea sa se afle in dificultate, in principal din cauza faptului ca este considerat un sustinator loial al modelului de "democratie neliberala" promovat de premierul Viktor Orban. Pentru a restabili echilibrul politic, candidata Romaniei Corina Cretu, din partea socialistilor si desemanta drept comisar pentru Politica Regionala, este de asemenea intr-o situatie incerta, in timp ce Partidul Popular European de centru-dreapta considera prestatia sa neconvingatoare. Cañete si Navracsiscs sunt afiliati PPE, in timp ce Jourova este socialista.

Alti doi comisari desemnati sunt in vizorul PE, dar ei fac parte dintr-o categorie diferita din cauza faptului ca reprezinta tari mari. Francezul Pierre Moscovici, caruia Juncker i-a incredintat portofoliul Economiei si Afacerilor Financiare, este suspectat ca ar fi calul troian al Parisului, cu misiunea de a permite tarii sale sa depaseasca deficitul bugetar fara a suporta sanctiuni. In mod similar, britanicul Jonathan Hill, comisar desemnat pentru Stabilitate Financiara, Servicii Financiare si Piata de Capital, este vazut de unii europarlamentari drept trimisul Londrei in Executivul UE si a fost numit "lupul paznic la oi".

Citeste si:
Deputații români din Parlamentul European intră în dialog live cu...
Ziua Europei: Deputații...

Audierile se vor incheia la 7 octombrie. In teorie, Juncker poate redistribui portofoliile sau chiar le poate cere tarilor membre sa desemneze un alt candidat. Fara indoiala insa, inlocuirea comisarilor va necesita mai mult timp si va duce la modificarea calendarului de intrare in functiune a noii Comisii Europene.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.