ACL considera ca proiectul UDMR privind autonomia Tinutului Secuiesc este unul "anticonstitutional si antieuropean, prin care se cultiva ura si perspectiva extremista a unor lideri iresponsabili", a declarat, vineri, prim-vicepresedintele PDL, Andreea Paul.

Prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul sustine ca ”tentativa liderilor UDMR de a crea o societate paralela in Romania va esua".

"Tinem la drepturile minoritatilor si am aplicat standarde inalte pentru minoritati prin integrare culturala, educationala si economica. Proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc este unul anticonstitutional, antieuropean, prin care se cultiva ura si perspectiva extremista a unor lideri iresponsabili. Tentativa liderilor UDMR de a crea o societate paralalela in Romania va esua. Noi cei de la ACL nu sustinem un astfel de demers si ne focalizam, in campania prezidentiala, pe un proiect al Romaniei centrat pe siguranta tuturor cetatenilor, pe lupta impotriva coruptiei si impotriva demersurilor extremiste", a spus Andreea Paul, pentru MEDIAFAX.

Proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc a fost prezentat oficial, joi, de catre presedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit proiectului UDMR, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut". Proiectul prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

In proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc este stipulat, de asemenea, ca limba maghiara, alaturi de cea romana, va fi considerata "limba oficiala in regiune", iar redactarea bilingva este "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general. Totodata, proiectul UDMR prevede introducerea in regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare in scolile cu predare in limba romana, pentru "a exista bilingvism inca din copilarie".

Citeste si:
PREMIERĂ: Acesta este noul Peugeot E-3008. Autonomie de 700 km
PREMIERĂ: Acesta este noul...

Proiectul are 97 de articole si este postat pe site-ul Uniunii in limbile romana si maghiara, dar va fi tradus si in engleza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.