Intr-o declaratie de presa sustinuta joi seara la Palatul Cotroceni, Traian Basescu a mentionat ca doreste sa precizeze evaluarea si pozitia Romaniei cu privire la evenimentele din Ucraina de est.

Seful statului a declarat ca Romania nu apreciaza ca impotriva Ucrainei s-a produs o invazie, aratand ca ceea ce se petrece in estul acestei tari este "o escaladare semnificativa a sprijinului pe care Federatia Rusa il acorda separatistilor".

"In primul rand, as vrea sa clarific faptul ca Romania nu apreciaza ca impotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia inseamna unitati mari, unitati aviatie, toate categoriile de forte care pur si simplu invadeaza un teritoriu. Deci nu suntem in fata unei invazii. Ceea ce se petrece in estul Ucrainei este o escaladare semnificativa a sprijinului pe care Federatia Rusa il acorda separatistilor", a spus presedintele Basescu, potrivit MEDIAFAX.

Seful statului a mentionat ca "sprijinul se manifesta prin doua modalitati", unul fiind "infiltrarea de militari specialisti ca ofiteri de comanda, dar si specialisti in operarea tehnicii de lupta moderne pe care Federatia Rusa o pune la dispozitia separatistilor", iar "al al doilea element al escaladarii este transferul tot mai masiv de tehnica de lupta catre separatisti".

"In analiza pe care am facut-o astazi, cu MAE, ministru si secretari de stat, cu serviciile de informatii, ale Armatei, de asemenea SIE si SRI, la care au participat cele mai autorizate persoane in analiza situatiei, in baza informatiilor pe care le-am avut intre orele 17.00 si 18.00, putem aprecia ca, urmare a escaladarii introducerii de tehnica militara si specialisti, practic se produce o debalansare a raporturilor de forte in favoarea separatistilor, ceea ce, in evaluarea noastra, va duce la stoparea ofensivei armatei ucrainene daca, la randul sau, statul ucrainean nu ia masuri de mentinere a capacitatii de lupta superioare pe care a avut-o pana acum fata de separatisti", a mai spus presedintele Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.