Veteranii MApN, MAI, din serviciile de informatii care au participat la misiuni externe, precum si sotul sau sotia celor decedati sau care au suferit dizabilitati in astfel de misiuni, ar putea beneficia de facilitati financiare, potrivit unul proiect de lege initiat de senatorul PSD Mircea Geoana.

Destinatarii acestei legi urmeaza sa beneficieze de credite bancare, in lei, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, garantate in procent de 100% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N. (FNGCIMM), in numele si in contul statului, pentru inceperea unei activitati comerciale, asemenea creditelor acordate pentru tinerii intreprinzatori.

De asemenea, propunera legislativa prevede ca societatile comerciale nou infiintate beneficiaza, in primele 12 luni de activitate, de o reducere cu 50% de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat pentru toti salariatii din aceasta categorie, angajati pe perioada nedeterminata.

De drepturile conferite de aceasta propunere de lege beneficiaza personalul din MApN, MAI si serviciile de informatii care au participat la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, cele pentru contracararea si limitarea efectelor actiunilor teroriste, cele de politie aeriana si de interventie cu nave, precum si alte misiuni cu potential ridicat de risc desfasurate sub mandat ONU sau OSCE sub coordonare NATO sau UE, se arata in actul normativ.

De aceste drepturi beneficiaza, totodata si sotul sau sotia celor decedati in actiuni militare in afara teritoriului statului roman sau care au suferit dizabilitati severe in urma participarii la asemenea operatiuni.

"Militarii romani care activeaza in teatrele de operatiuni trebuie sa stie ca, odata intorsi acasa, statul le ofera si un sprijin pragmatic, nu doar decoratii si onoruri, desi si acestea sunt importante. Nu trebuie sa reinventam roata, ci trebuie sa preluam din experienta altor state care au oferit facilitati cadrelor militare intoarse din teatrele de operatiuni. O astfel de lege ii va transforma pe militari in cetateni activi in lantul economic pentru ca vor plati taxe si impozite, vor avea angajati si se va reduce astfel, implicit, si presiunea asupra bugetului", a precizat Mircea Geoana, intr-o declaratie remisa MEDIAFAX.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

Initiativa ii are ca si co-initiatori pe senatorii Dan Tataru ( PSD), Mihai Fifor (PSD), Marius Lucian Obraja (PNL) si Timotei Stuparu (PSD).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.