Politica27 Iunie 201413:05

Lectura de 2 minute

Asocierea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE cu ideea diminuarii credibilitatii procesului de extindere este total nepotrivita, a precizat MAE, subliniind ca orice ambiguitati in declaratiile publice sunt de natura sa minimalizeze beneficiile aduse de largirea Uniunii.

Reactia Ministerului de Externe vine dupa ce comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, a precizat ca admiterea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana a pus sub semnul intrebarii credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atat statele membre cat si cele candidate devenind nemultumite de ritmul lent al procesului integrarii.

MAE precizeaza ca, pentru clarificarea declaratiilor comisarului, a intreprins demersuri pe langa Cabinetul oficialului european. "Din discutiile avute, a rezultat ca intentia comisarului Füle a fost aceea de a sublinia ca introducerea unor mecanisme suplimentare dupa aderare - si nu aderarea efectiva a acestor state la UE - a dus la decredibilizarea procesului de extindere. Este regretabila citarea scoasa din context a referirilor la MCV, aceasta cu atat mai mult cu cat comisarul Füle a fost unul dintre comisarii care s-a pronuntat in repetate randuri in favoarea eliminarii mecanismului de cooperare si verificare pentru Romania si Bulgaria", se arata in raspunsul Ministerului de Externe, potrivit MEDIAFAX>

Pe de alta parte, MAE apreciaza ca "ambiguitatile, chiar si neintentionate, in declaratiile publice facute pe aceasta tema sunt de natura sa minimalizeze, in mod nejustificat si incorect, beneficiile incontestabile ale aderarii si ale procesului de extindere, atat pentru state beneficiare ale acestuia, cat si pentru Uniune in ansamblul sau".

"Fiecare val de largire a UE a adus cu sine atat provocari, cat si avantaje substantiale, atat pentru Uniune in ansamblul sau, cat si pentru tarile implicate in procesul de extindere. Credibilitatea acestuia se consolideaza prin procesele de reforma pe care extinderea le presupune. In acest context, apare total nepotrivita orice posibila asociere a etapei de aderare a Romaniei si a Bulgariei la UE cu ideea diminuarii credibilitatii procesului de extindere. Politica de extindere a urmat tendinta constanta de ajustare specifica tuturor proceselor de aderare de noi state membre", precizeaza MAE.

Citeste si:
Patru români au profitat de nevoiași, îmbogățindu-se cu 1,6...
Patru români au profitat de...

Totodata, Ministerul de Externe subliniaza ca, in actualul context european, este "importanta focalizarea discursului public al liderilor europeni pe transmiterea de mesaje corecte, constructive, care sa sprijine procesul de consolidare a integrarii europene".Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.