Politica 3 Iunie 2014 10:56
Presedintele Traian Basescu participa, marti si miercuri, la ceremoniile dedicate sarbatoririi a 25 de ani de libertate in Republica Polona, seful statului urmand sa participe la dejunul de lucru oferit de presedintele SUA, Barack Obama, si de presedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, seful statului va sosi, la ora 16.00 (ora Romaniei), la Palatul Prezidential din Varsovia, unde va participa la Dejunul de lucru oferit de presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, si de presedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, transmite MEDIAFAX.

La ora 19.00 (ora Romaniei), la Castelul Regal din Varsovia, seful statului va participa la decernarea Premiului "Solidaritatea".

Miercuri, presedintele Traian Basescu va participa, in Piata Castelului Regal din Varsovia, la Ceremonia oficiala dedicata sarbatoririi a 25 de ani de libertate in Republica Polona.

Presedintele american Barack Obama, care se va afla marti si miercuri in Polonia, se va intalni cu liderii tarilor aliate din Europa Centrala si de Est, intre care si Romania, a anuntat vineri consilierul adjunct pentru Securitate Nationala, Ben Rhodes, potrivit site-ului Casei Albe.

Presedintele american va efectua un turneu european in trei tari: Polonia, Belgia si Franta.

Deplasarea lui Barack Obama in Polonia va fi efectuata in scopul de a reasigura tarile din Europa de Est in privinta angajamentului Statelor Unite pentru apararea securitatii lor, dupa ce Rusia a preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea.

Statele Unite si Polonia vor gazdui, marti dupa-amiaza, o intalnire cu aliatii lor apropiati din Europa Centrala si de Est. La intalnire vor participa, in afara de Statele Unite si Polonia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Romania si Slovacia.

Dupa acest eveniment, presedintele american va participa la o cina festiva, la Palatul Regal, alaturi de ceilalti lideri invitati la eveniment.
Miercuri, Obama va avea o intrevederea cu presedintele ales al Ucrainei, Petro Porosenko, dupa care va merge la Castelul Regal, unde va sustine un discurs. Dupa Varsovia, Obama se va deplasa in Belgia, unde va participa la summitul G7, la Bruxelles. Summitul G7 are loc dupa excluderea Rusiei din G8 si anularea reuniunii de la Soci, masuri luate in urma interventiei Moscovei in Ucraina.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Liderul american va merge ulterior la Paris, joi, unde se va intalni cu presedintele François Hollande, chiar in aceeasi zi in care seful de stat francez il va primi pe omologul sau rus, Vladimir Putin.

Casa Alba nu intentioneaza sa programeze o intalnire intre Obama si Putin in cursul vizitei presedintelui american la Paris, a insistat Rhodes.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.