Politica 2 Iunie 2014 12:05
Adrian Miroslav Merka, deputat din partea Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania, a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului instantei supreme, care il acuza de conflict de interese, intrucat si-a angajat parintii la biroul sau parlamentar.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca deputatul Adrian Merka a propus angajarea, in cadrul biroului sau parlamentar, a parintilor sai si a avizat contractele individuale de munca ale acestora pe o perioada determinata, in baza carora acestia au obtinut in total 39.180 de lei, suma platita din bugetul Camerei Deputatilor, transmite MEDIAFAX.

Dosarul lui Adrian Merka va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In noiembrie 2013, Agentia Nationala de Integritate a cerut Parchetului instantei supreme sa faca verificari in cazul deputatului Adrian Merka, pentru conflict de interese, intrucat in perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011, si-a angajat parintii in functia de sef cabinet in cadrul biroului sau parlamentar.

ANI preciza ca in baza contractelor individuale de munca incheiate cu Camera Deputatilor de catre parintii deputatului Merka, mama acestuia a realizat venituri nete in suma totala de 28.245 de lei, iar tatal sau a avut venituri nete de 4.533 de lei.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.

Citeste si:
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus din PSD. Ce acuzații grave i...
Deputatul Aurel Bălășoiu a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.