Politica 20 Mai 2014 15:33
Presedintele Basescu a declarat, marti, ca situatia din Ucraina nu este usoara deloc si ca exista riscul extinderii conflictului si in regiunea Odessa, "ceea ce ar putea afecta, considerabil, si situatia Transnistriei, daca, intr-adevar, Federatia Rusa are ca obiectiv sa revina la gurile Dunarii".

"Situatia din Ucraina nu este usoara deloc", a declarat presedintele Traian Basescu, in conferinta de presa comuna cu omologul sau ceh, intrebat daca vizita vicepresedintelui SUA, Joe Biden, la Bucuresti are legatura cu situatia din Ucraina.

Traian Basescu a aratat ca, pe de o parte, in Donetk muncitorii au iesit in strada cerand unitate, pe de alta parte, la Slaviansk, in noaptea aceasta, s-au auzit focuri de arma si au avut loc confruntari militare. "Este foarte greu de anticipat ce se va intampla, mai ales ca Federatia Rusa nu face publica o pozitie a sa, o pozitie credibila, care sa ne ajute sa intelegem si care va fi implicatia Federatiei Ruse pe mai departe”, a spus seful statului, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Romaniei a mai aratat ca ceea ce este cert este faptul ca exista riscul extinderii conflictului si in regiunea Odessa, "ceea ce ar putea afecta considerabil si situatia Transnistriei, daca, intr-adevar, Federatia Rusa are ca obiectiv sa revina la gurile Dunarii, la bratul Chilia". "Noi nu excludem aceasta posibilitate si o consideram doar o chestiune de timp", a mai sustinut presedintele Traian Basescu.

Potrivit lui Traian Basescu, "situatia din Ucraina fragilizeaza situatia Republicii Moldova".

"Republica Moldova este aproape de semnarea Acordului de asociere si a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana si nu excludem posibilitatea ca in perioada urmatoare sa fie provocari, cum a fost cea a prezentei lui Rogozin in Republica Moldova si Transnistria pe 9 mai, cu survolarea spatiului aerian al Romaniei", a spus Basescu.

Potrivit sefului statului, "situatia Republicii Moldova va putea fi controlata cu calm si fara a se ajunge la povocari, dar situatia din Ucraina, insa, are o miza extrem de importanta, si mai este o saptamana pana la alegerile prezidentiale".

Traian Basescu a aratat ca este esential ca presedintele ales sa fie votat pozitiv sau negativ si in estul Ucrainei, pentru a da legitimitate pe tot teritoriul Ucrainei noului presedinte.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Presedintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat la randul sau, raspunzand aceleiasi intrebari, ca Repulica Cehia nu a fost amenintata cu "bombardier".

"Parerea noastra este aceeasi cu a domnului presedinte. In cazul ajutorului economic pentru Ucraina, din partea Uniunii Europene sau de la FMI, nu ar trebui sa ajunga in buzunarele oligarhilor, ci sa ajute la dezvoltarea economica a Ucrainei si pentru investitii noi in transport, infrastructura si in energie", a explicat presedintele Republicii Cehia.

"La fel ca domnul presedinte, cred ca sunt un pas pozitiv alegerile prezidentiale de la sfarsitul acestei luni. Ucraina nu are o limita inferioara pentru alegeri, deci va fi practic formal valabila, chiar daca nu va participa populatia vorbitoare de limba rusa", a mai declarat Milos Zeman.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Presedintele Cehiei a aratat ca absenta vorbitorilor de limba rusa de la vot este o greseala si a adresat o invitatie cetatenilor din estul Ucrainei sa mearga la vot, pentru ca in caz contrar nu este exclus ca prin acest boicot sa se creeze o tensiune intre estul si vestul Ucrainei, care va slabi tara si mai mult in viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.