Politica 20 Mai 2014 10:15
Vicepresedintele SUA, Joe Biden, vine, marti si miercuri, la Bucuresti, cu misiunea de a aborda subiecte de actualitate precum relatiile economice bilaterale, situatia din Ucraina si regiune, securitatea energetica, dar si combaterea coruptiei si intarirea institutiilor democratice romanesti.

Vizita lui Joe Biden este cea mai importanta a unui oficial american in Romania in ultimii 5 ani, cand tot vicepresedintele SUA a venit la Bucuresti, in octombrie 2009. Casa Alba a anuntat ca Joe Biden, care vine impreuna cu sotia sa, Jill Biden, va avea intrevederi cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Victor Ponta, transmite MEDIAFAX.

Totodata, Biden se va adresa reprezentantilor societatii civile si se va intalni cu soldati romani si americani.

In cele doua zile ale vizitei, circulatia rutiera se va desfasura in conditii normale in Bucuresti si nu vor fi dispuse restrictii majore de trafic. Politia Rutiera va asigura masuri de fluidizare a traficului rutier si solicita conducatorilor de autovehicule sa respecte semnalele si indicatiile politistilor rutieri, sa foloseasca autovehiculele personale cat mai putin pentru a evita blocajele in trafic si sa opteze pentru mijloacele de transport in comun, sa nu opreasca si sa nu stationeze decat in locurile special amenajate, sa isi pastreze calmul, sa nu blocheze intersectiile si sa nu claxoneze abuziv in cazul in care se afla in zone aglomerate, precizeaza sursa citata.

"Autoritatile implicate au in vedere ca masurile de securitate instituite sa nu afecteze buna desfasurare a activitatilor cotidiene ale locuitorilor din Capitala. De asemenea, conteaza pe sprijinul cetatenilor si multumesc acestora pentru intelegerea acordata cu privire la acest eveniment important pentru Romania", se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Gabriel Oprea, sa se asigure ca vizita vicepresedintelui SUA, Joe Biden, se va desfasura in conditii de siguranta maxima.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Biden va discuta in Romania si in Cipru (22-23 mai) despre nevoia intensificarii legaturilor economice, intarirea institutiilor democratice in regiune si despre securitatea energetica a Europei. La Bucuresti, oficialul american va reitera angajamentul SUA fata de apararea colectiva a NATO si va transmite apreciarea Washingtonului fata de contributia Romaniei la securitatea globala si regionala.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

Insarcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a explicat pentru MEDIAFAX ca Joe Biden va aborda si problema luptei impotriva coruptiei.

Romania a facut progrese imense in combaterea coruptiei, dupa cum s-a vazut in ultima perioada, si este important ca momentul acesta "sa nu se piarda", a afirmat Butcher, precizand ca vicepresedintele american va veni la Bucuresti si pentru a insista pe acest subiect.

"Un alt motiv al vizitei este de a incuraja Romania sa se concentreze pe eforturile de combatere a coruptiei, de a avea institutii independente puternice si un bun mediu de afaceri. Vrem sa reflectam faptul ca Romania a facut progrese imense si, de fapt, a ajuns un model pentru tarile din regiune in ce priveste lupta impotriva coruptiei, dupa cum am vazut in ultima perioada. Este important ca momentul acesta sa nu se piarda, iar eforturile de combatere a coruptiei sa continue", a declarat Duane Butcher.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Dincolo de subiectele anuntate, pe agenda discutiilor va figura si problema vizelor pentru romani, dar oficialul american nu va putea face promisiuni ferme in acest sens. Autoritatile romane vor aborda si chestiunea noului ambasador american la Bucuresti, post vacant din 14 decembrie 2012.

De altfel, la sfarsitul lunii aprilie, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a discutat, la Washington, cu vicepresedintele SUA, dar si cu secretarul de stat, John Kerry, despre accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului american la Bucuresti.

"Ministrul Titus Corlatean a adresat rugamintea privind accelerarea procedurii de nominalizare a ambasadorului SUA la Bucuresti, subiect in legatura cu care vicepresedintele Joseph Biden a confirmat ca se afla in atentia administratiei SUA", potrivit unui comunicat MAE.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Este posibil ca Joe Biden sa aiba si o misiune precisa, care va fi facuta public mult mai tarziu. Asa s-a intamplat si in 2009, cand Biden a venit la Bucuresti pentru a discuta despre amplasarea elementelor scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei. Dezvaluire care avea sa fie facuta de presedintele Traian Basescu, la 13 aprilie 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.