Politica 14 Mai 2014 09:53
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Romania considera ca trebuie accelerat procesul de semnare a acordurilor R. Moldova - UE, daca este posibil tehnic pe 27 mai, pentru a se da posibilitatea Moldovei, Romaniei, Poloniei, Cehiei si tarilor baltice sa ratifice inainte de vacanta de vara.

"Si eu si toti factorii de decizie am stiut ca in perioada 1-9, dar si in continuare, vor exista provocari ale Federatiei Ruse in Republica Moldova", a spus Traian Basescu, precizand ca in ceea ce priveste Republica Moldova punctul nostru de vedere este ca trebuie accelerat procesul de semnare a Acordului de asociere si a Acordului de liber schimb, daca este posibil tehnic pe 27 mai, daca nu la Consiliul din luna iunie.

Seful statului a afimat ca Romania insista pentru data de 27 mai, pentru ca atunci se va desfasura o reuniune extraordinara a Consiliului European, iar pe 26 si 27 iunie va avea loc un summit ordinar al Consiliului.

"Ar fi extrem de important sa se semneze in mai pentru a se da timp Republicii Moldova, Romaniei, poate Poloniei, poate tarilor baltice, poate Cehiei sa ratifice aceste acorduri inainte de vacanta de vara", a mai spus Traian Basescu, precizand ca ar fi un semnal extrem de puternic legat de angajamentul unor state fata de R. Moldova si de angajamentul acestei tari fata de UE."

"Republica Moldova are nevoie sa semneze cat mai curand cele doua acorduri si R. Moldova trebuie sa se gandeasca foarte bine care este valoarea articolului din Constitutie care stabileste ca Moldova este un stat neutru, atata timp cat neutralitatea nu-i este respectata, ea are trupe de ocupatie pe propriul teritoriu", a mai spus Traian Basescu, aratand ca Romania isi asuma in continuare calitatea de avocat onest al Republicii Moldova in drumul acesteia spre Uniunea Europeana.

Presedintele a mentionat ca trebuie utilizati bani europeni pentru proiectele de interconectare atat pe liniile electrice cat si pentru finalizarea gazoductului si extinderea acestuia pana la Chisinau.

Potrivit lui Traian Basescu, in ceea ce priveste Republica Moldova, scenariul cel mai rau ar fi o destabilizarea regiunii Odessa si a aratat ca unul din obiectivele Federatiei Ruse ar fi sa ajunga la vechea frontiera a URSS.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.