Denuntul de santaj impotriva presedintelui Traian Basescu, semnat de 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, a fost depus, joi, la procurorul general.

Denuntul priveste savarsirea de catre presedintele Traian Basescu a infractiunii de santaj, prevazuta si pedepsita de articolul 207 din Codul Penal, transmite MEDIAFAX.

Semnatarii precizeaza ca intr-un interviu la Realitatea TV, difuzat in 13 aprilie, referindu-se la activitatea parlamentara a senatoarei Gabriela Firea in Comisia parlamentara de ancheta pentru verificarea legalitatii achizitiei terenurilor din zona comunei Nana, Traian Basescu a afirmat: "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului ei unde este primar, ca s-ar putea sa nu-l gasesca intro-zi acasa daca…. nu-i atenta…. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele".

Parlamentarii precizeaza ca afirmatia facuta in referire directa la activitatea de primar a sotului senatoarei constituie un mijloc de constrangere a acesteia in scopul determinarii neindeplinirii atributiilor parlamentare care ii revin, ce sunt de natura sa lezeze interesele personale ale "numitului Basescu Traian si ale familiei acestuia".

"Ne aflam in prezenta savarsirii infractiunii de santaj consumata prin aceea ca amenintarea proferata public ca mijloc de insuflare a unei temeri si realizare a unei constrangeri morale serveste la determinarea impiedicarii actiunilor d-nei senator in folosul autorului exprimarilor in sensul art. 207 C. pen ce defineste elementele constitutive ale infractiunii de santaj. Denuntul nostru este motivat si de iiprejurarea ca prin admiterea unor asemenea practici se aduce atingere directa libertatii de exprimare si actiune a parlamentarilor astfel cum este garantata de imunitatile constitutionale", se arata in denunt.

Semnatarii considera ca Basescu se bucura numai de imunitatea prevazuta de articolul 84 alineat 2 din Constitutie, care nu il ocroteste in ceea ce privesse viata si afacerile sale private conform principiului egalitatii in fata legii prevazuta de articolul 16 alineat 1 din Constitutie, el neputandu-se situa mai presus de lege conform alineatului 2 al aceluiasi text de lege.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Semnatarii solicita cercetarea si trimiterea in judecata a lui Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.