Traian Basescu ca politica fiscal-bugetara generata de Guvernul Ponta si acceptata de FMI pentru Romania este gresita si trebuie imediat ajustata.

"Nu-i pacaleala, nu va las nici cum cu acciza", a spus presedintele la inceputul declaratiei de presa. El a aratat ca exista "o sansa sa punem sub semnul intrebarii aplicarea accizei", precizand ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului care prevede introducerea acesteia nu a fost aprobata in plenul Camerei Deputatilor, fiind retrimisa la comisii si ca in acest context, a pregatit o scrisoare care va pleca la Parlament, cu argumentele pentru care trebuie respinsa aceasta Ordonanta de catre Parlament."

"Politica fiscal bugetara pe care o deruleaza premierul Ponta cu FMI este gresita, stiu bine aceasta tara, stiu bine cum reactioneaza economia si oamenii. Stiu bine cum reactioneaza firmele in general, deci afirm cu responsabilitatea unui presedinte, politica fiscal-bugetara generata de Guvernul Ponta si acceptata de FMI pentru Romania este gresita, ea trebuie imediat ajustata", a anuntat Basescu, scrie MEDIAFAX.

El a mai spus ca aceasta taxa suplimentara pe combustibil este o povara enorma pentru economie si, implicit, pentru cetateni si a adaugat ca rezultatele incasarilor la buget nu sunt conform asteptarilor pe primele trei luni.

Astfel, seful statului a afirmat ca daca in luna ianuarie incasarile la buget se aflau pe un plus de 435 de milioane de lei fata de planificare, adica un miliard, pe luna februarie a fost un minus de un miliard, iar pe martie un minus de 900 si ceva de milioane, adica al doilea miliard in minus. "Numai daca privim primele trei luni, toata valoarea de incasat pana la sfarstiul anului din taxa suplimentara pe combustibil a fost consumata. Ne pregatim de un esec major in executia bugetara", a mai declarat Traian Basescu.

"Nu trebuie sa mergem inainte pe noua politica bugetara a premierului Ponta. Mie imi pare rau, am avut intotdeauna in FMI un partener, dar de data asta au gresit. Nu este de conceput sa generezi o politica fiscala ca sa atingi niste dorinte ale unor politicieni, asta insemnand taxe, taxe, taxe, fara certitudinea ca le poti colecta", a mai spus seful statului. Potrivit presedintelui Traian Basescu, solutia corecta este revenirea la politica sanatoasa a asezarii cheltuielilor in functie de venituri certe. "Numai asa ne vom putea incadra in deficitul bugetar planificat pentru anul aceasta, fara sa generam dezechilibre macroeconomice", a spus el, aratand ca trage un "semnal de alarma de maxima gravitate".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Basescu a continuat: "Eu, mai mult decat sa trag public un semnal de alarma, nu am ce sa fac, Guvernul si Parlamentul isi asuma responsabilitatea. Rugamintea mea este sa se aplece asupra acestui lucru".

Presedintele a mai spus ca, plecand de la sansa ca nu s-a aprobat Ordonanta, va transmite Parlamentului scrisoarea prin care va cere sa nu se adopte aceasta Ordonanta, iar Parlamentul sa propuna Guvernului, pentru ca Executivul este sub control parlamentar, sa treaca la ajustarea cheltuielilor.

Traian Basescu a mentionat ca va indica in scrisoare si propunerile sale pentru ajustarea cheltuielilor. El a amintit excedentul de la Ministerul Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea, de unde se pot taia 1,2 miliarde. De asemenea, el a mentionat Serviciul datoriei, de unde se poate face o ajustare de 600 de milioane de lei, plus veniturile din taxa pe stalp, de un miliard. De asemenea, el a mentionat si circa 700 de milioane lei in plus din taxa suplimentara care reprezinta diferenta de pret de la liberalizarea gazelor.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.