Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu afirma ca "unele partide si personalitati politice din Romania incearca sa instrumentalizeze electoral temele legate de NATO si UE", el catalogand acest fapt drept "nociv".

Tariceanu saluta implinirea unui deceniu de la aderarea Romaniei la NATO, adaugand ca "acest eveniment istoric a reprezentat o componenta esentiala in desavarsirea marelui proiect national de inserare a spatiului romanesc in structurile si sistemul de valori democratice, de libertate si civilizatie, pe care Europa Occidentala nu a incetat sa-l reprezinte".

"Evenimentele din ultimele saptamani, in care Federatia Rusa se manifesta cu atata agresivitate in raport cu statele suverane din vecinatatea ei apropiata, ne indeamna sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca Romania nu era un partener cu drepturi depline al acestor doua organizatii. Pe acest fundal, apare cu atat mai nociv faptul ca unele partide si personalitati politice din Romania incearca sa instrumentalizeze electoral temele legate de NATO si UE", sustine presedintele Senatului, citat de MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, interesul national, definit prin consensul unei majoritati mai mult decat semnificative a cetatenilor Romaniei si al intregii sale clase politice, se exprima azi, ca si in ultimii 20 de ani, prin apartenenta statului roman la structurile europene si euro-atlantice, optiune pe care o considera esentiala pentru prezentul si viitorul societatii romanesti.

"A pune sub semnul intrebarii seriozitatea acestui angajament politic si moral fundamental este un act anti-patriotic si un atentat la interesul national", se mai arata in comunicatul presedintelui Senatului.

El mentioneaza ca "tocmai aceste imprejurari dificile" obliga Romania sa isi consolideze pozitia obtinuta "cu sacrificii si staruinta neinduplecata" in urma cu zece ani.

"Romania trebuie sa foloseasca intregul sau potential, posibilitatile pe care i le ofera parteneriatul strategic cu SUA si statutul sau de membru NATO, pentru a asigura cu toate mijloacele securitatea teritoriului national si a granitei de est a NATO si UE", subliniaza Calin Popescu Tariceanu.

Acesta mai arata ca Romania trebuie sa devina un catalizator cu mult mai activ decat pana acum in politicile de consolidare a granitelor NATO si UE, promovand energic asocierea Ucrainei si Republicii Moldova la Uniunea Europeana ca etapa in procesul de integrare europeana.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.