CCR a constatat ca nu a existat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Traian Basescu in legatura cu numirea noului Guvern, dupa ce judecatorii au constatat ca trebuie sa analizeze sesizarea premierului Victor Ponta.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca judecatorii au decis in unanimitate sa analizeze sesizarea premierului Victor Ponta in legatura cu un eventual conflict juridic de natura constitutionala cu presedintele Traian Basescu in ceea ce priveste numirea ministrilor in urma remanierii parlamentare, transmite MEDIAFAX.

Judecatorii au constatat ca nu a existat un astfel de conflict juridic de natura constitutionala, intrucat presedintele Traian Basescu a semnat decretele de numire a noilor ministri. De asemenea, Zegrean a precizat ca seful statului nu are un termen stabilit in legea fundamentala pentru semnarea decretelor in cazul ministrilor, iar demersul sefului statului a fost realizat intr-un termen rezonabil.

Judecatorii CC au respins solicitarea premierului Victor Ponta de a retrage sesizarea adresata Curtii Constitutionale, deoarece acest lucru nu este permis de legea de functionare a instantei constitutionale.

In 11 martie, premierul Victor Ponta declara ca a depus la Curtea Constitutionala o sesizare de incalcare a Constitutiei de catre Presedintie prin refuzul de a-i valida pe noii ministri, sesizare care, intre timp, a ramas insa fara obiect dupa ce seful statului a acceptat sa semneze decretele de numire.

"Nu mai are obiect, a fost facuta miercuri, inainte ca presedintele sa ia decizia numirii ministrilor, pentru ca era o decizie anterioara a Curtii, care cerea acest lucru. Evident ca, prin numirea de miercuri, plangerea este fara obiect", a spus atunci Ponta. El a apreciat ca nu va mai aparea un alt blocaj constitutional intre Presedintie si Guvern, deoarece viitorul presedinte nu va mai bloca numirea ministrilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.