Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, declara ca de acum incolo nu va mai permite niciun mars, "la nimeni", in municipiu, precizand ca organizatiile Vatra Romaneasca si Noua Dreapta au cerut aprobare pentru astfel de manifestari in 16 si 27 martie, dar le va refuza.

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca va interzice marsurile in oras, pentru ca acesta sa nu mai fie "poligon de incercare pentru campaniile electorale, debut de campanie, sfarsit de campanie sau rafuieli personale", transmite MEDIAFAX.

Florea a afirmat ca, daca ar fi fost maghiar, i-ar fi fost "rusine" de cele intamplate la "marsul secuilor" din 10 martie, de la Targu Mures, atacandu-i atat pe reprezentantii administratiilor locale si judetene din Harghita si Covasna, cat si pe liderii UDMR din Mures si Targu Mures, care au fost prezenti la manifestatie.

"Va anunt ca voi fi foarte restrictiv de-acum incolo la ceea ce inseamna folosirea Targu Muresului ca poligon de incercare pentru nervii, umorile, hormonii sau orice fel de atitudini pe care unii le considera ca sunt manifestari in spatiul public. Regret foarte mult ca administratiile din Covasna si Harghita au fost prezente la Targu Mures, la aceasta manifestare care iar a adus o pata neagra Targu Muresului. Auzeam tot felul de politruci cerand UDMR nu stiu ce. Ce sa-i ceri, cand reprezentantii sai de varf erau in Targu Mures cu steagul in brate? Cum sa te delimitezi? (...) O sa gasesc o modalitate prin care aceste lucruri sa nu mai fie poligon de incercare pentru campaniile electorale, debut de campanie, sfarsit de campanie sau rafuieli personale. (...) Mi-ar fi fost rusine, daca eram maghiar, sa asist la asemenea circ pe strada", a aratat Florea.

Primarul a adaugat ca nu stie "ce au cautat" primarii din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, si cel din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, precum si presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, la manifestatii, care nu numai ca au fost prezenti, dar au si incurajat "o astfel de manifestare".

Florea a spus ca organizatiile Vatra Romaneasca si Noua Dreapta au cerut aprobare pentru marsuri in Targu Mures, in 16 si 27 martie, dar le va refuza, subliniind ca nu va mai permite desfasurarea niciunui mars in oras de acum incolo.

"Nu voi mai permite niciun mars de-acum incolo, la nimeni. Targu Mures nu trebuie sa fie poligonul rasfatatilor, dezmatatilor, istericilor, penalilor, interzisilor si asa mai departe. (...) Comemorarea e comemorare, pui o lumanare, dar circul de care s-a avut nevoie a fost pentru a scoate Targu Mures zona conflictuala. Sunt doua cereri ale reprezentantilor romanesti, sa faca doua manifestari in centru, nu le vom permite nici lor marsuri, tocmai pentru a cruta targumuresenii. Vatra Romaneasca si Noua Dreapta - pot sa faca miting de comemorare, dar nu mars. In 16 si 27 martie vor sa faca. Nu vom permite marsuri", a aratat el.

Citeste si:
Târgu Mureș: Mărțișoare cu motive medicale, succesul de piață al...
Târgu Mureș: Mărțișoare cu...

Intrebat daca nu considera ca refuzul Primariei de a aproba "marsul secuilor" organizat de CNS in 10 martie a fost eronat si a dus la radicalizarea manifestatiei, Florea a raspuns ca, in opinia sa, s-a procedat corect.

Edilul a sustinut ca, de acum inainte, pe toate actele care ies din Primaria Targu Mures, catre orice institutie, atat din tara, cat si din strainatate, ca si pe site, va fi trecut motto-ul "Targu Muresul oras al armoniei, nu al conflictelor", care, de altfel, a aparut miercuri pe un banner amplasat pe fatada municipalitatii.

Florea a adaugat ca "unii" au "interesul de a promova orasul ca o zona conflictuala" si, avand in vedere blocajele continue legate de proiectele mari ale orasului, "bataia de joc care se intampla de 12 ani in acest sens" si "afectarea sistematica a institutiilor de invatamant si universitare", el crede "ca lucrurile incep sa se lege".

Citeste si:
Hunor (UDMR): Ministrul Transporturilor nu are în responsabilitate...
Hunor (UDMR): Ministrul...

Pe de alta parte, presedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, care a fost coorganizator al "marsului secuilor" din 10 martie, a declarat miercuri, tot intr-o conferinta de presa, ca el crede ca declaratia primarului este "pripita" si ca spera ca pana in 10 martie anul viitor sa se discute si sa se ajunga la un "compromis".

Luni seara, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucisi in 1854, organizata la Targu Mures, CNS cerand autonomia Tinutului Secuiesc, dar si inceperea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore si jumatate, in fata Monumentului Secuilor Martiri, dupa care presedintele CNS i-a indemnat pe manifestanti sa se deplaseze pe trotuar spre centrul orasului. Participantii au pornit in mars strigand "Hungaria", "Sa piara Trianonul" si "Autonomia".

Citeste si:
Marșul „Bucharest Pride”, aprobat pentru 14 august, pe Calea...
Marșul „Bucharest Pride”,...

In timpul manifestatiei, mai multe persoane imbracate in tricouri cu insemnele organizatiei "64 de Comitate" s-au certat si imbrancit cu jandarmii, la un moment dat aruncandu-se cu petarde.

Mitingul de la Targu Mures a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul National Secuiesc, cu ocazia Zilei Libertatii Secuiesti - 10 martie, cand sunt comemorati trei secui martiri executati in 1854. CNS a cerut si aprobare pentru un mars de la monument si pana la Prefectura, insa acesta nu a fost autorizat de Primaria Targu Mures.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.