Presedintele Traian Basescu a cerut revocarea conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara deoarece patronul societatii Astra Asigurari, unul dintre sponsorii sai, are probleme, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Cred ca domnul presedinte e foarte suparat ca unul din sponsorii sai, patronul de la Astra Asigurari, are probleme si de aia s-a apucat sa fie suparat pe ASF, ca veniturile astea nu erau de azi, erau de mult timp", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a afirmat ca ar fi fost foarte fericit ca presedintele Basescu sa formuleze astfel de solicitari atunci cand fostii sefi ai comisiilor, numiti de PDL, care formeaza in prezent ASF aveau salarii duble decat cele din prezent, oricum foarte mari.

Intr-o declaratie ulterioara facuta la Palatul Victoria, premierul a reluat aceasta tema si a precizat ca, in opinia sa, atacul presedintelui Traian Basescu este cauzat de faptul ca ASF investigheaza situatia de la Astra Asigurari.

"Consider ca atacul domnului presedinte Basescu este legat ca una din companiile fata de care domnia sa este foarte apropiat, cea a domnului Adamescu, a fost, este investigata de catre ASF si de catre institutiile statului (...) Presedintele are o mare problema, legata de o mare firma, condusa de Adamescu, de care e foarte apropiat si a fost foarte apropiat in toate campaniile electorale. Cred ca legea trebuie sa isi spuna cuvantul si cine a deturnat fonduri trebuie sa plateasca chiar daca le-a deturnat, stiu si eu, pentru vreo campanie electorala", a spus Ponta.

Totodata, seful Executivului a admis ca veniturile celor de la ASF sunt "rusionase" si a explicat ca Guvernul, acum un an, a incercat micsorarea acestora, dar nu a existat un consens politic.

"Noi am avut grija sa punem in ordonanta ca salariile nu pot sa le depaseasca pe cele de la Banca Nationala, insa de la aceasta prevedere s-au gasit solutii pe care le consider imorale, nu ilegale. Parlamentul, da, trebuie sa ia masuri, insa solutia legala pe care o poate adopta Guvernul, si care nu se refera doar la ASF, era acea solutie pe care o convenisem in cadrul USL anul trecut, si anume o taxa de solidaritate pe veniturile excesive, dar nu a mai fost adoptata neexistand consens politic", a afirmat Ponta.

Presedintele Basescu a declarat, miercuri, ca cere Parlamentului revocarea "imediata" a intregii conduceri a ASF, sustinand, referitor la aceasta institutie, ca este "o cloaca, unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Incepand de marti, ASF a suspendat atributiile legale ale actionarilor semnificativi si ale persoanelor semnificative ale societatii de asigurare/reasigurare care se transfera administratorului special pe toata perioada administrarii speciale precum si drepturile de vot in privinta numirii si revocarii membrilor Consiliului de supraveghere ai societatii, dreptul la dividende al actionarilor, activitatea, precum si dreptul la remuneratie al membrilor consiliului de supraveghere.

Autoritatea de Supraveghere Financiara sustine ca a primit avertismente din piata asigurarilor ca, in cazul unor decizii dure la adresa Astra, liderul pietei de profil, conducerea institutiei va fi demisa, se arata intr-un comunicat al ASF difuzat in urma declaratiilor presedintelui Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.