Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, sambata, ca s-a analizat propunerea de revizuire a Constitutiei pana la articolul 102, el precizand ca sunt in jur de 10 articole care au fost gasite in contradictie cu articolul 152 din legea fundamentala.

"Pana aici (la articolul 102 - n.r.) au fost articole care au fost gasite in contradictie cu articolul 152, alineatul 2 din Constitutie, care nu pot fi revizuite, pentru ca incalca sau afecteaza drepturile fundamentale", a spus Zegrean.

Articolul 152 al Constitutiei, referitor la "limitele revizuirii", stabileste, la alineatul 2, ca "nicio revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora".

Intrebat cate articole au fost gasite neconstitutionale, presedintele CC a raspuns: "Nu le-am numarat. Cred ca sunt vreo zece. Pot sa fie zece sau mai putine, undeva pe acolo".

Presedintele Curtii Constitutionale a mai aratat ca au fost articole analizate pentru care judecatorii Curtii au facut recomandari de rescriere, de recorelare a textelor si de inlocuire a unor expresii din texte.

"Noi am considerat ca textele trebuie sa fie conforme atat cu Constitutia si limitele prevazute de Constitutie, cat si cu principiile dreptului constitutional, principiile statului de drept", a precizat Zegrean, potrivit MEDIAFAX.

Augustin Zegrean a anuntat ca decizia Curtii Constitutionale va fi publicata in Monitorul Oficial si se va comunica imediat Parlamentului.

Curtea Constitutioanla a inceput vineri dezbaterea proiectului de modificare a Constitutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.