Presedintele Comisiei pentru Aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu, a declarat, intrebat despre o eventuala trecere a STS in subordinea MAI, ca orice schimbare poate genera "suspiciuni" si trebuie sa tina cont de practica aliatilor din NATO si UE.

Intrebat cum comenteaza initiativa Guvernului de a trece STS in subordinea MAI, acesta a spus ca nu stie care sunt argumentele unei astfel de decizii pentru a o putea comenta.

"Eu cred ca, inainte de a lua o decizie, trebuie sa aruncam o privire si catre ceilalti aliati, sa vedem structurile care asigura protectia si informatia retelelor de transmitere a datelor intre institutii, intre institutiile nationale si cele internationale, sa vedem unde sunt localizate, ce atributiuni au, cadrul legal, cu cine coopereaza", a spus fostul ministru al Apararii, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, orice schimbare, subordonare, resubordonare, fara a intra in contradictie cu cei care doresc schimbarea, "poate genera anumite, nu reactii, dar suspiciuni din partea aliatilor": "Ce faceti cu Serviciul? Unde il duceti? Cum ne relationam cu el, pentru ca suportul tehnic al transmisie datelor se face de catre altii pana la granita noastra, de acolo intervenim?".

Intrebat daca ar semna un astfel de proiect de lege, ca membru USL, el a raspuns: "Nu a fost lansat de noi. Deocamdata nu am vazut nimic. Vor fi niste discutii ample si sunt convins ca oamenii nu vor lua decizii si nu vor vota decat in urma unei analize serioase".

Totusi, presedintele Comisiei pentru aparare din Senat a raspuns negativ, intrebat daca o astfel de schimbare "ridica semne de intrebare".

"Nu neaparat. Daca in alte state membre NATO si ale UE aceste structuri se gasesc inclusiv la Ministerul de Interne, de ce nu?", a mai spus senatorul PNL.

Duminica seara, premierul Ponta a anuntat, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in care presedintele Traian Basescu a precizat ca nu se impune sa schimbe conducerea Serviciului de telecomunicatii Speciale (STS) pentru interventia in accidentul aviatic din Muntii Apuseni, ca USL va initia un proiect de lege prin care STS va trece la Ministerul de Interne, condus in prezent, ca interimar, de vicepremierul Gabriel Oprea, si in coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, condus de secretarul de stat Raed Arafat.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.