Premierul Victor Ponta s-a intalnit la Guvern cu seful Serviciului de Informatii Externe al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord - MI6, John Sawers, cu care a discutat despre colaborarea dintre institutiile de securitate romanesti si britanice in prevenirea si combaterea terorismului

"Cu acest prilej a fost apreciata excelenta cooperare dintre institutiile de securitate romanesti si britanice in prevenirea si combaterea fenomenelor care pot afecta securitatea cetatenilor din cele doua state sau care sunt indreptate impotriva membrilor NATO si ai Uniunii Europene. Intre aspectele de interes special se afla combaterea terorismului, a terorismului informatic si a altor forme de activitati ilegale la nivel regional si global. A fost efectuat si un schimb de opinii pe teme internationale de actualitate. In cadrul intrevederii a fost subliniata sustinerea pe care Guvernul Romaniei o acorda consolidarii dimensiunilor de cooperare specifica, la nivel institutional, cu partenerii strategici ai Romaniei din comunitatea Euro-Atlantica", se arata intr-un comunicat al Guvernului, transmite MEDIAFAX.

Seful MI-6 s-a intalnit, joi, si cu presedintele Traian Basescu.

Sir John Sawers, in varsta de 59 de ani, este sef al MI6 de la 1 noiembrie 2009.

Inainte de a conduce serviciile secrete britanice, Sawers a fost timp de doi ani ambasadorul Marii Britanii la ONU.

In perioada august 2003 - august 2007 a fost director politic la Foreign Office. Din aceasta pozitie l-a consiliat pe ministrul de Externe pe probleme politice si de securitate si a negociat in numele MAE britanic cu partenerii internationali ai Londrei din cadrul G8, UE si ONU, conform datelor postate pe site-ul MI6.

Intre 2001 si 2003 a fost ambasador in Egipt.

In perioada 1999 - 2001 a fost consilierul premierului Tony Blair, pe probleme de politica externa si de aparare.

Seful MI6 este numit de ministrul de Externe.

Si directorul CIA, John O. Brennan, a venit, in vara lui 2013, in Romania. El a fost primit atunci de catre presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni, in 18 iunie. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, in cadrul acelei intrevederi, presedintele Basescu si directorul CIA "au abordat o serie de teme de interes pentru Romania si Statele Unite ale Americii, printre care teme cu privire la probleme de securitate generate de Primavara Araba, situatia din Orientul Mijlociu si situatia de securitate din Afganistan".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Tot in iunie 2013, presedintele Basescu a avut o intrevedere cu secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, generalul Nikolai Platonovici Patrusev. Presedintele Basescu preciza, in 17 iunie 2013, ca principalul motiv al vizitei lui Nikolai Patrusin a fost incheierea unui memorandum de cooperare in domeniul securitatii intre CSAT din Romania si organismul aferent de la Moscova - Consiliul de Securitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.