Presedintele Traian Basescu a spus joi, la intalnirea cu delegatia FMI in Romania, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta ca aceasta misiune a Fondului Monetar International in Romania va avea succes, transmite MEDIAFAX.

Seful statului a adaugat: "Privind la ultima misiune a FMI din tara noastra, ne-am recapatat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o mica crestere, incepem sa cheltuim mai mult si mai mult, iar acest lucru pregateste Romania pentru o noua criza".

Seful statului a criticat in discutiile cu FMI masurile pe care Guvernul vrea sa le ia privind introducerea de noi taxe.

"Ma uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punctul de vedere al cheltuielor, si bineinteles ca, din cauza ineficientei colectarii taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic largirea bazei de impozitare, o sustin, dar exagerarile de a pune taxe noi pe energie si acciza pe combustibil in special, consider ca este o mare greseala care va afecta si economia si populatia", a spus Traian Basescu.

Presedintele a tinut sa mentioneze ca responsabilitatea pentru introducerea acestor masuri este a Guvernului si a Fondului Monetar International.

"Bineinteles, responsabilitatea este a Guvernului si a dumneavoastra, dar o asemenea taxa nu va fi sustinuta, public, de catre mine, pentru ca nu cred ca aceasta este o solutie rezonabila. Nu blochez decizia dintre dumneavoastra si Guvern, de data aceasta, dar nu imi cereti sa semnez aceste negocieri!", a anuntat Traian Basescu.

Presedintele a amintit in cadrul discutiei cu delegatia FMI despre situatia din anul 2010, cand Guvernul de la acea data a luat masuri dramatice pentru reducerea deficitului bugetar, prin taierea cu 25% a salariilor bugetarilor, prin introducerea de taxe noi, liberalizarea pietei muncii, reducerea numarului de posturi in sectorul bugetar.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Toate aceste masuri ne-au permis, de cand le-am adoptat, in mai 2010, pentru ca din 2011 sa avem din nou crestere economica", a mai aratat Traian Basescu, adaugand ca agricultura nu a fost, atunci, un suport pentru aceasta evolutie pozitiva.

Presedintele declara, pe 18 decembrie 2013, ca isi asuma explicarea, in ianuarie, in discutiile cu FMI, a erorilor legate cresterea accizei la carburant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.