Romania sprijina cererea Tel Aviv ca palestinienii sa recunoasca Israelul ca stat evreu, a declarat, intr-un interviu, presedintele Traian Basescu, care a comparat situatia din Orientul Mijlociu cu recunoasterea Republicii Moldova de catre Romania.

Intr-un interviu acordat The Jewish Telegraphic Agency, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania sprijina, in principiu, cererea Tel Aviv ca palestinienii sa recunoasca Israelul ca stat evreu, dar a incurajat, totodata, ajungerea la un compromis intre cele doua tari pe acest subiect si pe alte teme.

"Daca ei (palestinienii) doresc pacea, trebuie sa respecte cererea poporului israelian", a precizat seful statului in interviul acordat la Bucuresti, cu doua zile inainte de inceperea vizitei in Israel, scrie MEDIAFAX.

Intrebat daca Israelul ar trebui sa conditioneze progresele in cadrul negocierilor pentru pace de aceasta recunoastere din partea palestinienilor, presedintele roman a indemnat la intelepciune. "Ei bine, toti trebuie sa fim intelepti. Desigur, compromisurile sunt necesare pentru ca altfel nu vom gasi o solutie si poate ca aici Sharon (fostul premier israelian, decedat recent - n.r.) este un exemplu", a spus Traian Basescu.

In noiembrie 2013, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, i-a cerut presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, sa vina in Knesset pentru a recunoaste caracterul evreiesc al statului Israel si pentru a se ajunge la un acord de pace.

Presedintele Basescu a comparat situatia dintre Israel si palestinieni cu recunoasterea de catre Romania a Republicii Moldova, in pofida faptului ca un numar mare de moldoveni se considera romani.

"Noi, in Europa, sprijinim pe deplin ideea ca fiecare persoana trebuie sa-si asume apartenenta nationala (...) De exemplu, pentru a fi mai clar, noi avem Republica Moldova, care a fost parte a Romaniei inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dar in Moldova exista oameni care se considera romani, precum si persoane care se considera moldoveni. Noi recunoastem dreptul ambelor parti de a fi ceea ce vor sa fie", a spus seful statului, adaugand ca Israelul trebuie recunoscut ca stat evreu, daca israelienii doresc acest lucru.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Totodata, Traian Basescu a subliniat ca Romania are "relatii excelente cu lumea araba, relatii credibile. In special cu palestinienii". El a explicat ca "o multime de palestinieni" au studiat in Romania. "Avem o relatie bazata pe incredere cu palestinienii", a punctat Basescu.

The Jewish Telegraphic Agency noteaza, citand MAE israelian, ca Romania este "singura tara fosta sovietica ce a mentinut relatii dplomatice cu Israelul dupa 1967", iar in 1988, Bucurestiul a recunoscut prima declaratie unilaterala de independenta a fostului lider palestinian Yasser Arafat.

Totusi, Romania a facut "un pas inapoi" in acest sens in 2011, cand s-a abtinut, in cadrul unei Adunari Generale a ONU, la votul privind rezolutia referitoare la "Statutul Palestinei in Organizatia Natiunilor Unite".

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Presedintele Traian Basescu efectueaza o vizita in Statul Israel si Teritoriile Palestiniene, in perioada 19 ianuarie - 21 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.