Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului, spune ca Victor Ponta "are dreptul sa critice justitia, tot asa cum au dreptul acesta Viktor Orban, presedintele Hollande sau fostul presedinte Chirac", el respingand pozitia Inspectiei Judiciare referitoare la declaratiile prim-ministrului.

Potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, prezentat joi, in plenul CSM, declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere in randul populatiei.

"Eu nu sunt de acord cu sustinerea Inspectiei Judiciare cum ca declaratiile unui prim-ministru, in speta ale domnului Ponta, ar influenta justitia, prin stricarea renumelui acesteia. Instantele judecatoresti, judecatorii in general isi creeaza renumele prin hotararile pe care le iau, prin rapiditatea cu care rezolva cazurile, prin obiectivitatea cu care dau sentintele, prin predictibilitatea cu care aduc aceste hotarari", a declarat Gyorgy Frunda, la RFI, potrivit MEDIAFAX.

"A spune ca noi, justitia suntem intangibili, nu cumva sa ne critice cineva, pentru ca aduce atingere independentei noastre tinde spre o dominatie inacceptabila a justitiei intr-un stat de drept. Tot asa cum justitia isi spune cuvantul cand e cazul pentru ministri sau parlamentari, tot asa si aceste doua puteri ale statului, Executivul si Legislativul, au dreptul sa-si spuna punctele de vedere prin reprezentantii lor asupra sentintelor definitive ale instantelor judecatoresti, cu doua exceptii: nu ai voie sa te implici in cazuri in derulare, pentru ca poate influenta justitia si nu ai voie sa aduci atingere bunului renume al unui judecator cinstit. Dar asemenea situatii nu am avut in Romania", a mai sustinut Frunda.

Potrivit sursei citate, Gyorgy Frunda considera ca "Victor Ponta are dreptul sa critice justitia, tot asa cum are dreptul acesta sa-l faca de exemplu Orban Viktor, premierul Ungariei, care cu doua saptamani in urma a criticat justitia de la Budapesta, pentru ca a admis o plangere, o contestatie a unui grup de banci impotriva unei hotarari a Guvernului maghiar si are dreptul sa faca aceasta".

"Tot asa cum presedintele Hollande sau fostul presedinte Chirac nu o data si-au spus punctele de vedere in legatura cu deciziile definitive. Trebuie sa avem demnitatea, verticalitatea, de a cere sa fim tratati in aceeasi masura si dupa aceleasi reguli si aceleasi principii ale statului de drept sa fie aplicate si in Romania, ca la Bruxelles sau in alte capitale europene", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.