Declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, care va fi prezentat joi, in Plenul CSM.

"Declaratiile premierului afecteaza independenta justitiei, inducand in randul populatiei un sentiment de neincredere", a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Tamara Manea.

Raportul a fost transmis joi dimineata si urmeaza sa fie prezentat in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, iar membrii Plenului vor decide daca si-l vor insusi, a precizat Tamara Manea.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, in 8 ianuarie, Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta atat despre condamnarea lui Adrian Nastase, cat si despre celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

In sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare, Sectia pentru judecatori a CSM arata ca declaratiile premierului au caracter politic, "iar in raport cu principiul separatiei puterilor in stat, Consiliul nu poate interveni in disputele de natura politica".

Premierul Victor Ponta a afirmat ca Adrian Nastase este un condamnat politic si o victima a regimului Basescu, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei si Daniel Morar, principalii sai colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, impotriva adversarilor politici.

El a aratat, la Romania TV, ca sentinta dispusa impotriva lui Nastase, care a fost principala tinta a lui Basescu incepand din 2005, reprezinta o nedreptate si a amintit ca pentru sesizarile de ilegalitati transmise de Guvern pentru actiuni ale fostilor guvernanti nu exista niciun raspuns din partea Parchetului.

In acelasi timp, Ponta a comparat situatia lui Adrian Nastase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.