Ambasadorul roman la Londra a glumit pe seama parlamentarilor si ziarelor de dreapta care s-au adunat pe aeroporturi in ziua de Anul Nou pentru o intampina un "aflux" de romani, comparandu-i cu personaje tragicomice din piesa "Asteptandu-l pe Godot" de Samuel Beckett, relateaza The Guardian online.

"Se pare ca o noua versiune a (piesei) «Asteptandu-l pe Godot» a fost reinventata de catre o parte a presei britanice si unii politicieni care asteapta cu disperare sosirea a milioane de romani dupa 1 ianuarie 2014", a scris Jinga pentru The Huffington Post.

"Jurnalisti si distinsi parlamentari britanici care s-au dus la aeroportul Luton pe 1 ianuarie au descoprit ca doar doi romani au venit in Marea Britanie sa profite de beneficiile anularii restrictiilor, iar amandoi (sic) au oferte ferme de lucru - unul pentru spalarea masinilor, celalalt ca medic in Essex. Majoritatea covarsitoare a pasagerilor erau romani care reveneau la munca dupa ce s-au bucurat de Craciun alaturi de familii, acasa, sau britanici care se intorceau de la schi in Carpati", afirma el, potrivit MEDIAFAX.

Ambasadorul a mai afirmat ca o "campanie media insultatoare impotriva romanilor" a fost lansata de segmente ale presei britanice, fara sa fie bazata pe probe. "Cei mai multi romani care vin in Marea Britanie au muncit, nu au primit ajutoare. Pledam in favoarea oamenilor onesti, muncitori, care platesc taxe si contribuie la societate", a continuat el.

"Este foarte surprinzator sa constatam ca atitudinile fata de romani au fost atat de usor influentate de opinii gresite si partinitoare", a subliniat Jinga.

Articolul din The Huffington Post a fost revizuit, fiind eliminate referirile la politicieni, noteaza The Guardian.

In ziua de Anul Nou, presedintele Comisiei pentru Afaceri Interne Keith Vaz si un membru al acesteia Mark Reckless au declarat presei ca au venit sa observe procedurile care au intrat in vigoare. Ei au constatat ca un avion era pe trei sferturi plin, majoritatea celor 146 revenind la munca in Marea Britanie dupa ce au petrecut Craciunul in familie.

Declaratiile reprezentantului Romaniei au loc dupa o intensa dezbatere in Marea Britanie cu privire la sosirea imigrantilor romani si bulgari dupa anularea pe 1 ianuarie a restrictiilor care le-au fost impuse. O serie de politicieni, intre care liderul formatiunii xenofobe si antieuropene UKIP Nigel Farage si mai multi conservatori, au afirmat ca Marea Britanie nu poate absorbi un numar important de noi imigranti din Europa de Est.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

MigrationWatch, un grup de presiune, a afirmat intr-un comunicat emis in ajunul Anului Nou ca aproximativ 50.000 de persoane provenind din ambele tari urmeaza sa vina anual in Marea Britanie in urmatorii cinci ani.

Reckless, un parlamentar conservator din Rochester si Strood, a ras de comparatia cu antieroii lui Beckett Vladimir si Estragon. Comisia va continua sa examineze problema imigratiei indeaproape si ar putea sa-l cheme pe Jinga la o noua audiere, a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.