Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, un decret pentru decorarea deputatilor din Republica Moldova care au contribuit la decretarea limbii romane ca limba oficiala a acestei tari, de catre Curtea Constitutionala de la Chisinau.

Presedintele Traian Basescu a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Mare Cruce deputatilor Ana Gutu si Valeriu Munteanu, precum si Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Mare Ofiter deputatilor Corina Fusu, Boris Vieru si Gheorghe Brega, pentru remarcabila contributie personala la recunoasterea limbii romane ca limba oficiala a Republicii Moldova.

Potrivit MEDIAFAX, decorarea a fost facuta la propunerea consilierului prezidential Bogdan Manoiu, sef al Departamentului Afaceri Europene al Administratiei Prezidentiale.

Curtea Constitutionala de la Chisinau a pronuntat, pe 6 decembrie, hotararea privind interpretarea Articolului 13 (aliniatul 1) din Constitutie in coraport cu Preambulul Constitutiei si cu Declaratia de Independenta a Republicii Moldova.

Astfel, limba oficiala a Republicii Moldova este "limba romana, nu limba moldoveneasca in baza grafiei latine", a stabilit Curtea Constitutionala de la Chisinau, conferind statut de norma constitutionala Declaratiei de Independenta a tarii, adoptata in august 1991.

Cazul a fost analizat ca urmare a sesizarilor facute in martie si septembrie 2013 de parlamentarii Ana Gutu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru si Gheorghe Brega.

Autorii sesizarii au cerut conferirea statutului de norma constitutionala Declaratiei de Independenta a Republicii Moldova adoptata pe 27 august 1991, confirmand astfel ca limba oficiala a Republicii Moldova este limba romana, nu limba moldoveneasca in baza grafiei latine, precum este formulat in Articolul 13 din Constitutia Republicii Moldova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.