Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, ca liderii politici ucraineni trebuie sa respecte dreptul de a manifesta si de a se exprima al protestatarilor, iar cei vinovati de folosirea fortei sa fie pedepsiti.

"Exista o nevoie stringenta ca liderii politici ucraineni sa respecte dreptul de exprimare al oamenilor din strada, sa ia in considerare ca, in prezent, exista o majoritate, la nivelul populatiei, in favorea drumului european, sa respecte dreptul de a manifesta si de a se exprima", a precizat Titus Corlatean, intrebat ce sfaturi ar da protestatarilor, dar si autoritatilor de la Kiev, transmite MEDIAFAX.

Ministrul de Externe a mai spus ca UE a adresat Guvernului ucrainean "o solicitare clara" de a nu folosi forta, iar "ceea ce s-a intamplat anterior este de neacceptat din punctul de vedere al standardelor democratice". In plus, Corlatean a reamintit ca diplomatia europeana a cerut o ancheta asupra recentelor evenimente pentru ca "cei vinovati de folosirea abuziva a fortei sa primeasca un raspuns potrivit legii".

Conform ministrului de Externe, atat Romania, cat si partenerii europeni ai Kievului "cred cu tarie ca viitorul Ucrainei este legat puternic de Uniunea Europeana, din foarte multe motive".

La randul sau, ministrul georgian de Externe, Maia Pandjikidze, a subliniat ca este nevoie de "mai mult dialog". "Exista intotdeauna speranta ca totul se va termina fara violenta si ca problemele pot fi rezolvate intr-o maniera pasnica", a spus ea.

"Am un mesaj pentru protestatarii ucraineni. Daca ei cred ca Europa este alegerea poporului ucrainean, atunci trebuie sa apere si sa protejeze aceasta alegere, dar trebuie sa atinga obiectivul integrarii europene de o maniera pasnica. Este foarte important sa existe un dialog pentru a evita escaladarea situatiei", a punctat sefa diplomatiei georgiene.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Ministrul de Externe al Georgiei, Maia Pandjikidze, efectueaza, luni, o vizita oficiala in Romania, la invitatia omologului Titus Corlatean.

Discutiile cu ministrul Titus Corlatean au vizat stadiul si perspectivele cooperarii bilaterale, agenda contactelor politice si a celor de lucru, precum si proiectele de interes regional in sectoarele energie si transporturi.

Ministrul Titus Corlatean a declarat ca Romania si Georgia isi propun sa faca progrese in ceea ce priveste operationalizarea coridorului de transport feribot in Marea Neagra si sa faca "pasi inainte" in privinta AGRI, "un proiect care ramane foarte important pentru Georgia, Romania, Azerbaidjan si Ungaria".

Corlatean si Pandjikidze au stabilit crearea unei initiative comune in ceea ce priveste coridorul de transport de marfa Marea Neagra - Marea Caspica. "Suntem profund interesati, si Romania si Georgia, si speram ca impreuna cu partenerii din Azerbaidjan si Turkmenistan sa avansam mai rapid acest proiect care ofera oportunitati economice, comerciale extrem de importante", a subliniat seful diplomatiei romane.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Totodata, cei doi oficiali au abordat situatia procesului de integrare euro-atlantica a Georgiei, dupa parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.