Ministrul Dan Sova a declarat, vineri, ca bugetul institutiei pe care o conduce preia banii suplimentari obtinuti prin majorarea accizei pe combustibil la 7 eurocenti, fonduri care vor fi alocate jumatate pentru constructia de autostrazi, iar cealalta jumatate pentru drumuri nationale.

"Taxa de 7 eurocenti, asa cum am spus, merge in bugetul Departamentului de proiecte de infrastructura pe autostrazi si drumuri nationale (...) Nu ai cum sa afectezi un anumit venit unei anumite cheltuieli, e impotriva legii din 1991, de la prima lege a finantelor publice. Dar dincolo de treaba asta, normal ca putem discuta principial pentru ce se pune o taxa. Aceasta taxa s-a pus pentru a se finanta autostrazi si drumuri nationale. (...) Bugetul a crescut cu aproximativ un miliard de lei, deci banii se regasesc, daca are cineva buna credinta sa se uite la cifre", a sustinut ministrul.

Sova a fost intrebat ce pondere din taxa de 7 eurocenti se va aloca pentru autostrazi si cat pentru drumuri nationale.

"Din total buget, cam 50% se duce pe autostrazi, 50% drumuri nationale si variante ocolitoare. Nu s-a facut un asemenea calcul, ca e un singur buget care trebuie sa finanteze toate obiectivele", a replicat Sova.

In sedinta comisiilor de buget-finante in care s-a discutat bugetul pe 2014 al institutiei pe care o conduce, Dan Sova a avut o serie de dispute cu deputatii PDL Gheoghe Ialomitianu si Andreea Paul in legatura cu veridicitatea afirmatiei ca toti banii din majorarea accizei se regasesc la institutia pe care o conduce. Ministrul a sustinut ca bugetul departamentului pe care il conduce este construit pe taxa de 7 eurocenti. "Bugetul fata de anul trecut este mai mare cu un miliard de lei la CNADNR, la departament la noi, si bugetul se bazeaza tocmai pe existenta acestei taxe", a sustinut Sova, potrivit MEDIAFAX.

Ialomitianu a replicat ca suma prevazuta din bugetul de stat este mai mica, suplimentarea fiind din alocarile de fonduri europene.

"Efortul bugetului de stat, dand la o parte BEI, dand la o parte fondurile europene, efortul efectiv al bugetului de stat este mai mare cu 688 de milioane de lei", a sustinut Sova.

Citeste si:
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se va rejudeca de la zero, in urma...
ICCJ: Dosarul lui Dan Sova se...

In discutie a intervenit si ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, care a sustinut ca in bugetul de stat sunt incluse fondurile europene, fonduri rambursabile si nerambursabile.

Voinea a precizat ca majorarea accizei la carburanti determina sume care sunt distribuite din bugetul de stat pe o serie de prioritati.

"In ceea ce priveste bugetul SGG pe partea de transporturi, bugetul total depaseste semnificativ incasarea din cresterea accizei cu 7 eurocenti cu 1,4 miliarde", a mai spus Voinea, dupa ce Ialomitianu l-a acuzat ca ar minti.

Ulterior, deputatul PDL Andreea Paul l-a intrebat pe Dan Sova care sunt proiectele prioritare ale Guvernului pentru anul viitor.

"Sunt in proiectul de buget insirate toate, e o anexa acolo, e suficient sa o cititi", a replicat Sova.

Ulterior, ea a intrebat care sunt primele trei proiecte prioritate.

Citeste si:
Ghinea afirmă că Departamentul pentru monitorizarea programelor cu...
Ghinea afirmă că...

"Primele trei de pe lista", a afirmat ministrul. In cele din urma, la insistentele deputatului PDL, Sova a citit din lista invocata.

"Si fii-mea prefera sa-i citesc eu: autostrada Lujoj - Deva, reabilitarea liniei de cale ferata Brasov - Simeria si constructia autostrazii Sebes - Turda", a continuat Sova.

"Nu as vrea sa va fiu student, ca as pleca repetent la viata de la dumneavoastra", i-a mai spus Sova Andreei Paul.

Deputatul PDL i-a replicat lui Sova ca il roaga "sa-si cumpere primii sapte ani de acasa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.