Bugetul Ministerului de Externe a fost suplimentat, din Fondul de rezerva bugetara, pentru acordarea statului Filipine a unui ajutor umanitar in cuantum total de 668.000 lei pentru inlaturarea efectelor taifunului, Mirel Palada, consilier al premierului, sustinand ca "este vorba despre bani".

"In actul respectiv se mentioneaza suma de 668.000 lei si frazarea este «se aproba acordarea unui ajutor umanitar de urgenta, cu titlu gratuit, pentru Republica Filipine, in cuantum total de 668.000 lei», deci, este vorba despre bani", a interpretat Palada actul normativ aprobat de Guvern, intrebat de jurnalisti daca acest ajutor consta in produse sau intr-o suma de bani.

Potrivit MEDIAFAX, in urma cu o saptamana, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa scoata de la rezervele de stat apa, paturi si corturi pentru a veni in ajutorul sinistratilor din Filipine, tara devastata de taifunul Haiyan, ajutoarele umanitare urmand a fi transportate cu un avion al unui stat UE.

El a precizat atunci ca a discutat acest subiect cu premierul Victor Ponta, iar Guvernul va aproba in perioada urmatoare o hotarare in acest sens.
Corlatean a mai aratat ca un avion al altui stat membru UE va prelua de la Bucuresti ajutoarele umanitare, pentru a le transporta in FilipIne.

ONU a lansat, saptamana trecuta, un apel la donatii de ordinul a 301 milioane de dolari americani (aproximativ 225 milioane de euro) pentru a veni in ajutorul statului filipinez, devastat de taifunul Haiyan.

Taifunul Haiyan, care a devastat centrul Filipinelor, s-a soldat cu 3.621 de morti, a anuntat, vineri, Consiliul national pentru reducerea si gestionarea catastrofelor naturale, revizuind in crestere un bilant precedent de 2.360 de morti, relateaza AFP.

Totodata, 1.140 de persoane sunt date disparute, a precizat pentru AFP Reynaldo Balido, purtatorul de cuvant al acestui organism guvernamental, in timp ce ONU a avansat, vineri dimineata, dupa o saptamana de la trecerea taifunului, bilantul de 4.460 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.