Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat miercuri, intrebat daca este legal ca procurorii sa fie sunati de seful statului, ca nu este exclusa orice comunicare intre institutiile statului, precizand ca atributiile sale si ale presedintelui sunt cele prevazute in lege.

"Ce v-a spus domnul presedinte, v-a spus domnul presedinte. Atributiile, si ale procurorului general, si ale presedintelui, sunt prevazute in lege", a spus Tiberiu Nitu, la iesirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii, raspunzand unor intrebari referitor la faptul ca a fost sunat de Traian Basescu, transmite MEDIAFAX.

Intrebat daca este legal ca procurorii sa fie sunati de seful statului, Tiberiu Nitu a spus ca nu este exclusa "orice comunicare intre institutiile statului".

"Procurorii sunt numiti la intrarea in cariera, ca si judecatorii, de presedintele Romaniei, si sunt anumite functii de conducere in care procurorii sunt numiti de presedintele Romaniei. (…) Nu am date ca i s-a cerut sau nu i s-a cerut ceva cuiva. Pot sa va spun ca, din punct de vedere institutional, sefii oricarei institutii din tara asta pot comunica in interesul institutiilor", a mai spus Nitu.

Premierul Victor Ponta a spus ca presedintele Traian Basescu l-a chemat de multe ori la biroul sau pe procurorul Lucian Papici si ca seful statului i-a chemat si discutat si cu alti procurori, fiind vorba de o practica de "satrap", in care pune mana pe telefon pentru a rezolva diferite lucruri.

"Cred ca pe Papici l-a sunat pe videotelefon, ca zicea ca l-a sunat la telefon, dar i s-a parut ca are o fata buna. E de desene animate asta ca nu l-a vazut pe Papici, minte de ingheata apele, l-a vazut de zeci de ori. Asta denota anumite scapari de memorie sau chiar de ratiune. Evident ca l-a vazut pe Papici de nu stiu cate ori. L-a chemat de multe ori, cum i-a chemat si pe alti procurori, la el la birou. Si pe alti procurori ii suna", a spus Ponta in 14 noiembrie.

Intrebat de unde cunoaste aceste lucruri, Ponta a raspuns: "De la fosti colegi ai mei, procurori. Este o lume mica".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Ponta a mai spus ca ministrul Justitiei nu a stiut sa ii spuna care este baza legala in care presedintele Traian Basescu ii suna pe procurori si ca probabil Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa explice aceasta relatie institutionala.

"L-am intrebat pe ministrul Justitiei, si probabil domnia sa va intreba, in ce calitate suna presedintele procurorii. Ministrul nu a stiut sa-mi spuna, probabil ca va intreba CSM-ul acre este natura relatiilor legale si constitutionale prin care presedintele... L-a mai sunat pe procurorul general si i-a cerut sa il tina pe Papici in functie... totusi, care sunt relatiile institutionale care dau aceasta posibilitate presedintelui?", a mai spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu declara ca nu l-a cunoscut niciodata pe procurorul Papici, insa in 13 noiembrie i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze pentru ca "din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat intr-un scandal".

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.