Scaderea varstei de vot la 16 ani ar stimula interesul adultilor fata de politica, a declarat, miercuri, deputatul PNL Alina Gorghiu, la conferinta "Legislatia electorala unitara - o necesitate a societatii moderne", organizata de AEP si Asociatia "O Sansa pentru Viitor".

Alina Gorghiu a vorbit in cadrul dezbaterii despre propunerea sa privind reducerea varstei de vot la 16 ani, amendament care in Comisia electorala a fost respins la diferenta de un vot.

Potrivit MEDIAFAX, deputatul PNL a argumentat ca aceasta reducere a varstei de vot ar creste atat interesul adultilor, cat si al tinerilor fata de activitatea politica si a dat ca exemplu studiile realizate in SUA cu ocazia programului "Kids Voting" si a altor programe de gen, care au scos in evidenta faptul ca tinerii care au participat la aceste simulari de alegeri transmit din "entuziasmul" lor catre parinti, atitudine care are ca rezultat cresterea prezentei adultilor la vot.

Potrivit Alinei Gorghiu, prin prezenta la vot inca de la varsta de 16 ani, tinerii isi vor forma o conduita civica responsabila in sensul participarii in mod constant, pe intreg parcursul vietii, la procesul electoral.

"Tinerii in varsta de 16 ani, angajati cu contract de munca, platesc taxe, impozite si contributii la sistemul de asistenta sociala si cu toate acestea, nu au un cuvant de spus in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici, deoarece nu au drept de vot", a mai declarat deputatul Gorghiu.

Ea a mentionat ca tinerii de 16 ani au deja un bagaj de cunostinte care le permite sa analizeze si sa aleaga intre candidati, mai ales in conditiile in care au in general mai mult timp liber decat adultii si pe cale de consecinta au o mai mare posibilitate de a se documenta asupra candidatilor pe care ar urma sa ii aleaga.

Alina Gorghiu a mai spus ca articolul 13 din Codul muncii prevede faptul ca capacitatea de munca se dobandeste la implinirea de catre o persoana a varstei de 16 ani, astfel ca, in consecinta, incepand cu varsta de 16 ani, orice persoana se poate angaja, fara a fi necesar un acord din partea parintilor sau a reprezentantilor legali.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.