Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, dupa intalnirea cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, ca in acest moment greva generala anuntata pentru 28 noiembrie este ilegala, iar prima masura ar fi sesizarea instantei, care sa constate acest lucru.

"Cred ca greva generala este mai degraba o sperietoare, decat un lucru care se poate realiza. Din punctul nostru de vedere, in acest moment este ilegala. Nu cred ca discutam despre ceva ilegal, noi trebuie sa discutam despre lucruri legale in tara asta. Ca unii vor sa incalce legea, este problema lor. Sunt institutii ale statului care trebuie sa-si faca datoria", a spus ministrul Eugen Nicolaescu, dupa discutiile care au avut loc cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, transmite MEDIAFAX.

Intrebat daca va sesiza instanta in legatura cu greva generala anuntata pentru 28 noiembrie, ministrul Sanatatii a spus ca prima masura ar fi sesizarea judecatorilor, care sa constate ca protestul este ilegal.

"Evident, daca este ilegala - sunt ferm convins ca este ilegala -, prima noastra masura este sa sesizam instanta sa constate ilegalitatea. Sper sa nu se ajunga acolo. Pot fi gasite unele solutii dupa opinia noastra, dar ele nu pot fi gasite sub presiune si peste noapte. Acum asta incercam, sa identificam cum se poate esalona, cum se poate face un calendar in acest sens", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul a aratat ca, in opinia sa, cea mai buna masura in acest moment este continuarea dialogului, joi urmand sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii Federatiei Sanitas si probabil saptamana viitoare cu cei ai Coalitiei Profesionistilor din Sanatate.

"Poate ca unele sunt neintelegeri intentionate, altele sunt neintelegeri neintentionate, este greu de spus. Nu cautam vinovati, nu asta este misiunea noastra. Ceea ce este cert este ca trebuie sa continuam dialogul", a mai spus ministrul Sanatatii.

Si ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, care a participat la discutii, a spus ca greva generala din sistemul sanitar este ilegala.

"Greva este ilegala, vom continua dialogul maine la ora 16.00, cu Federatia Sanitas", a precizat Doina Pana.

Angajatii din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie in greva generala pe termen nelimitat, anunta, in 14 noiembrie, vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, precizand ca acestia vor cere si demisia ministrului Sanatatii, pentru ca nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitarile transmise.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis declansarea grevei de avertisment in 25 noiembrie, intre orele 8.00 si 10.00, si a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt sustinute si de catre organizatiile profesionale ale medicilor.

El a precizat ca angajatii din sistemul sanitar sunt deschisi la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de acestia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.