Curtea Constitutionala a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea presedintelui Traian Basescu in cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

"Cu majoritate de voturi s-a respins sesizarea presedintelui", a anuntat presedintele Curtii Constitutionale, transmite MEDIAFAX.

El a precizat ca noua forma a legii referendumului va putea fi aplicata peste un an.

Sesizarea presedintelui privind legea referendumului s-a aflat pe ordinea de zi a CC si in 23 octombrie, dar atunci Curtea a amanat dezbaterile pentru data de 14 noiembrie. Motivul amanarii a fost atunci, potrivit presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, imposibilitatea constituirii completului de sedinta, intrucat de la reuniune au lipsit trei membri ai CC.

Seful statului a trimis presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, in 21 septembrie, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Presedintele Traian Basescu a aratat in sesizare ca legea este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor articolului 1, alineatul 3 din Constitutie, potrivit carora "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate".

De asemenea, in sesizarea de neconstitutionalitate se arata ca legea incalca prevederile articolului 2, alineatele 1 si 2 din Constitutie, prin care se stipuleaza ca "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum" si ca "niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu".

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Traian Basescu sustine ca ar trebui ca legea sa prevada ca pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50 la suta plus unu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.