Guvernul roman s-a angajat sa transmita pana la sfarsitul lui 2013 Planul de Implementare a schemei de Garantii pentru Tineri, a anuntat, marti, la Paris, presedintele Traian Basescu, la Conferinta privind Ocuparea Tinerilor, potrivit unui comunicat al Presedintiei remis miercuri dimineata.

"Salutam importanta acordata actiunilor intreprinse la nivel european pentru cresterea ratei de ocupare in randul tinerilor, precum si initiativa Frantei de a continua formatul unor intalniri la cel mai inalt nivel pe aceasta tema de interes deosebit pentru UE. Multe dintre elementele propuse la nivel european sunt deja incluse in cadrul legislativ national sau se afla in procesul de legiferare, cum ar fi reglementari privind ucenicia la locul de munca sau efectuarea stagiilor de catre absolventii de invatamant superior", a declarat seful statului, in discursul sustinut la Conferinta, transmite MEDIAFAX.

Traian Basescu a mentionat ca, in domeniul Educatiei, una dintre prioritatile Romaniei este constituita de promovarea excelentei la nivelul invatamantului profesional si tehnic, in cooperare cu partenerii sociali.

De asemenea, in Romania au fost organizate forme de invatamant in parteneriat cu agentii economici. Prin instituirea unei burse profesionale, sunt subventionate costurile pentru elevii care frecventeaza acest tip de invatamant.

Potrivit lui Basescu, o masura de succes care se aplica in statele care inregistreaza o rata scazuta a somajului in randul tinerilor este sistemul de educatie vocational dual. "Romania aplica acest sistem incepand din anul 2012 si sistemul beneficiaza de succes. Astfel, ne asiguram ca tinerii dezvolta competente in acord cu nevoile de pe piata muncii, ceea ce favorizeaza o absorbtie rapida in economie si, implicit, o crestere a ratei de ocupare", a aratat presedintele, mentionand ca responsabilitatea desfasurarii acestui tip de invatamant este impartita intre autoritatile guvernamentale si firmele private, care astfel beneficiaza de oameni tineri cu competente reale in domeniu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Seful statului a mai aratat ca aceasta abordare imprima atributul de "angajabilitate" absolventului din sistemul de educatie si formare si presupune ca intre scoala si economia reala exista o sincronizare fina cu privire la tendintele care se manifesta in planul cerintelor de competente ale pietei.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa anunte ca "Romania a optat pentru sistemul dual, ca solutie care are in vedere ambele atribute mentionate mai devreme, respectiv adecvarea la piata muncii si flexibilitatea".

"Sprijinim punerea in aplicare a schemei privind «Garantia pentru tineri». Guvernul Romaniei s-a angajat sa transmita pana la finele anului 2013 Planul de Implementare a schemei de Garantii pentru Tineri", a spus Traian Basescu.

Seful statului a explicat ca schema de garantie a tinerilor va duce in primul rand la cresterea numarului de stagii de practica in randul tinerilor.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

"Este o masura temporara buna, pentru ca un stagiu de practica este preferabil somajului, insa pe termen lung avem nevoie de locuri de munca de calitate. Prin urmare, avem nevoie de politici reale pentru cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, care sa poata stimula firmele private sa genereze noi locuri de munca si, de asemenea, sa conduca la incurajarea tinerilor de a-si incepe propriile afaceri", a spus acesta.

Totodata, presedintele a precizat ca obiectivul de combatere a somajului in randul tinerilor si de facilitare a integrarii acestora pe piata muncii reprezinta, pentru Romania, prioritati specifice de finantare din Fondurile Europene Structurale si de Investitie, incluse in proiectul Acordului de Parteneriat transmis de Romania Comisiei Europene.

"Dincolo de masurile pe care fiecare stat le ia la nivel national, este esentiala, totodata, transmiterea unui semnal politic puternic al UE privind sprijinul pentru mobilitatea tinerilor pentru a putea beneficia de oportunitati de formare si angajare. De aceea, subliniem importanta eliminarii barierelor existente in calea mobilitatii lucratorilor, precum si prevenirea mesajelor care alimenteaza temeri nejustificate privind libera circulatie a lucratorilor in UE", a spus Traian Basescu.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

El a mai aratat ca Romania are o experienta pozitiva privind implementarea unor scheme de subventii salariale acordate angajatorilor, pentru stimularea incadrarii tinerilor.

"Suntem interesati sa extindem astfel de subventii acordate angajatorilor si consideram important ca astfel de scheme sa poata fi finantate din fondurile BEI si Fondul Social European. Sunt implementate, de asemenea, programe de stimulare a IMM-rilor, precum programele pentru sprijinirea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri si cel pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare – START", a declarat presedintele Traian Basescu, adaugand ca aceste programe sunt finantate din bugetul national.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.