Curtea Constitutionala a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, constestatia formulata de presedintele Traian Basescu privind legea care reglementeaza reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Anuntul a fost facut, miercuri, de presedintele Curtii, Augustin Zegrean.

Potrivit MEDIAFAX, acesta a precizat ca sesizarea formulata de presedintele Traian Basescu a fost respinsa ca nefondata si neintemeiata, decizia fiind luata cu majoritate de voturi.

Seful statului a contestat atributul Parlamentului de a se implica in definirea mandatului Guvernului la Consiliul European, precizand ca presedinte ar trebui sa fie instanta care stabileste acest mandat.

Presedintele Traian Basescu a trimis Curtii Constitutionale, in octombrie, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, care se refera la reprezentarea la Consiliul European.

In sesizarea presedintelui se arata ca unele prevederi ale legii "sunt neconstitutionale deoarece contravin Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, in ceea ce priveste dreptul Presedintelui Romaniei, in calitate de sef al statului si conducator al politicii externe a statului roman de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci cand considera necesar, fara alte conditionari din partea puterii legislative sau executive".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.